erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

EZEKET MAJDNEM KIDOBTAM 2009

2022. január 03. - gond/ol/a

mikor költöztünk (amit tulajdonképpen még nem fejeztem be teljesen - innen a még selejtezendő holmik garmada - ) arra gondoltam, hogy olyan ez az egész mint valami ásatás lehet; különböző korok -rétegenként - a 100 éves családi házban; aztán  persze felfordult az időrend, próbáltam rendszerezni, kategorizálni, de aztán kifutottam a (határ)időből és ömlesztve került minden erre a kisebb helyre, s most nyitogatom a "palackokat" , és száll ki belőle a múlt(ak) szelleme..., (meg ami azóta is hozzárakódott)...

személyes jegyzeteket, írásokat, leveleket, fotókat, rajzokat nem tudok kidobni, akármilyen gyűrött és sárguló lett a papírjuk, de ügyelnem kell, nehogy véletlenül összefogjam a  velük összekeveredett kidobhatókkal:

ez egy kis  régi, '60-as fotóm, még a régi ház  udvarában-nagykapujában készült rólam - 16 évesen; egy régi noteszborítóban találtam,

most nem találom

egy sárguló  noteszlapon meg ezt a pár sort:

   - Miért van az, hogy én annyira megutálok mindent, amit valamikor szerettem?

     - Mert mindent túlzásba viszel.

Azt hiszem a kérdésemre anyukám válaszolt. Tömören és igazul. Bár ez a tulajdonságom elég nyilvánvaló volt, számomra is. Legfeljebb okként nem jöttem volna rá. De igaz lehet, hogy a dolgok (érzések is ) ellenkezőjükbe csaphatnak át, szélsőségeikben, végleteikben, azaz  ha "túlzás"ba visszük.  Mindenesetre ez  a "túlzás" ma már nem jellemző rám, azt hiszem. "Kiegyensúlyozódtam", "lehiggadtam". Valószínű, ez a "korral jár". Nem tudok "utálni" - de akkor szeretni se - "annyira"? Valószínűleg. Vagy máshogy. Stabilabban. - Fura, hogy az ember saját mondataira , egykori tulajdonságaira idegenként tekinthet... még jó, hogy vannak ilyen "cetlik", amik emlékeztetnek "rá"(?) Dehát folyton változunk!

..................

lányomtól is majdnem kidobtam egy régi rajzát, (gimnazista kora óta nemigen rajzol -valószínű abból az időből való, vagy még korábbról) meg egy régi (akkor új) versét - a rajzot nem is fejezte be, a verseit meg - amiket ritkábban ír mint prózát, s kevesebb becsben is tartja - mindig szétszórja - én szoktam "felszedni" (remélem nem haragszik meg, hogy most ide is felrakom*):

 

 

Ordíts világ!

Ne halld panaszod!

Vad dübörgéssel fojtsd el sikolyod!

Ordíts világ!

Ordítok én is.

Panaszos világ - az enyém mégis.

Ordíts világ!

Fárad a torkom.

Ernyedt zokogás omol az ormon.

Pihenj világ!

Válj némává!

Kinyúló kezed égre talál tán.

 

 

(*...hát nem "haragudott", mert nem "olyan" - de nem is örült neki; a versre nem is emlékezett, hogy ő irta volna, a félbenmaradt vázlatról meg megvolt a véleménye... (de hát ő már "kidobta".)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr9516802850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása