erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

a törőcsik

2021. április 16. - gond/ol/a

 

 meghalt?

azt mondják...

de nem hiszem

ő halhatatlan

Shakespeare még ezt irta (sajnos nem tudom most szó szerint idézni, de  a lényege) hogy a szinész addig él, mig van aki emlékezzen rá..

d e szerencsére azóta vannak filmek, rádió felvételek... zeneiek... (tudom nem ugyanaz!)

és azt is mondják, hogy egy hajszál se hibádzhat, ami egyszer volt , az van

s ő nagyon volt!

második élete (klinikai halálából feltámadása)  óta... aggódunk, izgulunk érte, bár voltak azóta is nagy szerepei pl az Átutazók, ahol  állitólag csak némán átment a Vigszinház szinpadán némán, de hogy! (sose bocsátom meg magamnak hogy nem néztem meg...pedig akartam)

most szedegetem élő személyesebb emlékmorzsáimat róla...

először (eltekintve nagy filmjeitől, leginkább a Körhintától (Vasvirág, Kölyök, Édes Anna) (...amúgy is a filmben volt igazán revelatív, pályaindulásakor,)

előszőr tán a Nemzeti szinház színpadán láttam, nem is miatta ... kis szerepe volt, a Bűnbeesés utánban , nagyok (Kálmán György ) árnyékában - meg Kafka Amerikájban, loknisan, törékenyen, de ott volt..mint egy hallatlanul finom, szerény  jelenség, aki észrevétlenségével van jelen!

aztán pár évre rá láttam, a Katona szinpadán, a Luzitán szörnyben, azt hiszem még az előadás kezdete előtt, de a nyitott szinpadon, és beszerkesztve az előadásba, ült jobb oldalon a szinpad előterében , legszélén, de OTT VOLT, JELEN akkor is... de mennyire (sose felejtem  el!)

Aztán szinpadon tán nem is láttam..

Jaj,  dehgynem!  ugyancsak a Katonában Sztankayval A Varsói legendában! szerelmes kislánytól, megtört idős , csalódott nőig,,, mekkora skála... s megint csak azt kell mondanom csupa finomság és drámai erő...egyszerre!

hogy tudta ezt?! a lénye volt ilyen...

Pilinszky nagyon szerette, ő irta egy szer másik szeretettjéről: Sheryl Suttonról, , hogy negyvenvalahány kilójával milyen súlyos... nos Törőcsik is ilyen volt!!!!!

Egyszer láttam "életben" a Fészekben is,, a  Vágóhidak Szent Johannája bemutatója után (mi nagybátyámmal Bástival vacsoráztunk) rosszkedvűen-. nem volt siker a darab -Törőcsik (is) szomorúnak, otthontalannak látszott, könnyű kis egyszerű szabású, rövid ruha volt rajta, fehér harisnya, és bolyongott  magányosan a Fészek termeiben (nem volt "fészke")

aztán évekkel később ő adott át egy dijat az egyetemen , a TIKben lányomnak, s egyúttal az egyetemi lapnak interjút is...

azt a közvetlenséget és szeretetet nem lehet leirni, amit külső szemlélőként is tapasztalhattam...) (tán a fotók valamit megmutatnak belőle)

 

 

 

ja, aztán Makón láttam a Páger dij átadásakor... itt is közvetlensége volt a legmegkapóbb, ahogy magához tudott ölelni egy egész várost...

"a többi néma csend"? nem ,nem , rekedtes, jellegzetes, emberközeli hangja most is itt cseng a fülemben...

él...

éljen is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr7916503438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása