erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

a beváltott jóslat

2018. június 09. - gond/ol/a

 

egyre gyakrabban jut eszembe Szauder professzorom jóslatnak (még pontosabban baljóslatnak)tűnő s egyre jobban beteljesedett definíciója rólam....próféta volt...de hogy ismerhetett ennyire? első-, másodéves egyetemistaként, aki néha - kérésére- konzultált nála régi magyar irodalomból (mondjuk Balassiból: Júlia szép leányt..és megdicsérte a stílusát...hanem: az ítélete en bloc kemény volt, lehet, hogy meg akarta akadályozni a beteljesülését?, de én inkább önbeteljesítő jóslatként... "engedtem " neki...(?)

naszóval, ezt mondta,

hogy hiába vagyok olyan tehetséges, amilyen!, 3 tulajdonságom miatt mégse fogok ahhoz mérten érvényesülni (a sorrendre meg a pontos szavakra nem emlékszem de a lényege ez volt): 
lustaság, ingerlékenység ,félszegség


na tessék! semmit se változtam(?) na és persze nem is érvényesültem... megfelelően

úgy kell nekem (mikor is figyelmeztetett? Van vagy 55 éve!

....

egyébként meg, most belegondoltam, retrospektive, és arra a meglátásra jutottam, hogy nem is voltam én olyan nagyon se lusta, se ingerlékeny se félszeg!lehet, hogy a profom szemében, előtte igen... de amúgy egyáltalán.... (na jó volt nálam szorgalmasabb is, de inkább ambiciózusnak meg törtetőnek mondanám, meg elég érzékeny voltam (de ez nem feletétlen negativum), s félszeg? hát igen, a prof előtt biztos.

de egy külső minősités -sajnos nagyon visszahathat az emberre.... befolyásolja, s az baj, ha negatíve



lányomnak mikor elmeséltem ezt az epizódot, ő nagyon dühös lett a (nagytekintélyű s tisztelt) tanáromra, nem értettem, miért is, én inkább, személyes figyelemnek vettem, szinte a tartalomtól függetlenül. (a mi időnkben ez nem is volt divat, az egyetem személytelen világában) De azt hiszem a lányomnak, van igaza... (volt egy hasonló eset, egy másik egyeetemi tanárommal Sz-szel , attitűdje értelmezésével kapcsolatban...Én mindig olyan megengedő és elnéző vagyok a (volt)tanáraimmal, bezzeg ők...) Áh már persze mindegy is... De tisztában kéne lenni egy tanárnak azzal, hogy minden szava milyen mély nyomot  hagyhat....

ha olyan jó véleménnyel voltak (mert igen) a(z irodalmi)  képességeimről, miért ilyen negatív csomagolásban adták vajon a tudtomra? brrrr

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr214033896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2018.06.11. 15:50:34

A lányodban viszont minden megvan az érvényesüléshez, amihez gratuláltam. Büszke lehetsz rá - írtam, és ami ellen tiltakoztál. :)

Fura valami a tehetség. Kiteljesedéséhez sok minden más is szükséges, bármelyik hiánya meghiúsítja a kibontakozást. Szerencsés környezetemnek köszönhetően az életutam kezdetén nagyon sok tehetséget ismerhettem, akik közül elég sokan váltak országosan ismertté. Ám hiába láttam és éreztem néhányukat tehetségnek, mégis elkallódtak sportban, zenében, képzőművészetben, előadóművészetben. Túllépve második ikszükön, irányt váltottak és belemerültek a középszerűségbe.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2018.06.11. 18:40:47

@Drizari: ez igaz, a lányommal igazán meg lehetne elégedve minden tanárom ((a második SZ még gyerekkorában irt is neki, nagyon tetszettek neki a "...gyereknek lenni..." kötete! :)

van két elmélet a tehetségről és elkallódásról, van (sajnos) egy olyan, ami szerint az igazi nem tud elkallódni, hát nem igaz! nagyon sok a melléktényező....is. Na meg persze az időtényező is: igy vagy úgy felléphet. Meg hogy egyáltalán fontosnak tartja_e s pláne tartósan valaki az u.n. "érvényesülést"... sok a variáció.... De beavatkozni nagyon se pro se kontra szerintem mégse szabad! hagyni kell mindent és mindenkit a maga (A MAGA) útján haladni. Most igy látom. ("nagybölcsen" s ki is mosolyogva magamat)
süti beállítások módosítása