erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

KÖLTÖZÉS VÁSÁRHELYRE (IS) (2010)

2021. július 05. - gond/ol/a

 

2010. július 3. szombat

11:00 órától
Költözés, Makó, Jeruzsálem – Irodalom és zene
Turi Tímea fiatal makói írónő készülő könyvéből olvas fel, kíséri Vázsonyi János szaxofonon a Vásárhely Titkos kincsei kiállításban.
Helyszín: Alföldi Galéria földszinti termei
(6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.)

....

olvasom  a lányomra vonatkozó programpontot- különböző helyeken a "Mezővárosi Zsidó Napok" (Hódmezővásárhely, Makó, Mártély) részletes programjában, és igy utólag elcsodálkozom, ha már "makóinak" titulálják a "fiatal írónőt", mint ahogy eredetileg az is, sőt , magát a művet is, amiből felolvas, még Makón írta, pár éve, és Makó előző nap része is volt a programsorozatnak, a turnénak, vajon miért nem lehetett volna Makó az eredeti helyszíne a felolvasásnak? Miért kellett a Költözéssel is Vásárhelyre költözni? Persze az a ("mező"város volt a programsorozat bázisa, s már előző nap is ott voltak irodalmi-zenei események (pl:

17:30 órától 
A szabadulás íze – „Irodalom és jazz” 
• A Bethlen Gábor Református Gimnázium bemutatása, majd Simon Ferenc tanár-könyvtáros előadása a 16. századi irodalomról
• Szántó T. Gábor író irodalmi estje, élőzenével fűszerezve a gimnázium olvasótermében, közreműködik Vári György irodalomkritikus és Kardos Dániel gitárművész. 
Helyszín: Bethlen Gábor Református Gimnázium
(6800 Hódmezővásárhely, Szőnyi u. 2.)

úgyhogy még előző nap én is át"költöztem" Vásárhelyre, a kirándulócsoporttal, a buszban, és kb. egyszerre értünk a hotelhez, amikor lányomék is... (vőmnek már aznap este kellett "közreműködnie) (l. fent)

 



 

úgyhogy a Költözés - nemcsak Makót, Jeruzsálemet, hanem Vásárhelyet is érintette. (egyébként bennem nagyon kedves gyerekkori emlékeket megmozgatva, mikor is nagynéném: Magdi néni - meghívására ott tölthettem nála gyerekkorom legszebb nyarainak nagy részét...

Költözés viszont lányom gyerekkoráról szól, és abban én már mint "a szerző anyja" szerepelek, ami egy kicsit érzelmileg megviselt - de katartikusan. A szöveget akárhányszor olvasom, így vagyok vele, most a zenei "kíséret" vagy inkább "követés"... ami nem a tervezett Vázsonyi-szaxofonozása, hanem   Kardos Dániel ihletett, a szöveg által inspirált, hangulatilag hozzákapcsolódó gitározása lett -a zene varázsával is - feldúsítva - még inkább hatott az érzelmeimre.

 



 



 



(ezek még csak előkészületek -próza-zene megbeszélés)



(a felolvasás:



 

(két szövegrész közti zenei összekötés.)



 

De szerencsére nem csak az enyémre, mindenkiére!



 



Nagyon nagy odafigyelést és tetszést, hosszú, nagy tapsot, és sok gratulációt és elismerő hozzászólásokat  kapott az előadás... mindez azt bizonyította számomra, jólesően, hogy nem csak a "személyesen érintettet", és netán (anyasága sőt jiddise mámasága - révén elfogultat ragadta magával a mű, s került a hatása alá, bár sokakban, másokban is elinditott személyes kapcsolódásokat, emlékeket...

 

annak meg külön örültem, hogy amikor nagy irók, írónők írásművészetével hozták összefüggésbe az itt hallottakat, és mikor valaki azt mondta , hogy talán épp a jövő prózairónője van itt előttünk, valaki egyből rátromfolt:  máris az!

 





 

 

 körvonalazódott (a makói Kecskeméti Ármin Egyesület) jelenlevő elnökének ötlete nyomán egy majdani makói költözés-felolvasás is... Jó (és kézenfekvő) ötlet...

 

 



 

 

aliz2. :: 2010. júl. 4. 23:08 :: 7 komment 
Kategóriák: 
fotóirodalom :: Címkék: irodalomkulturalanyomzene

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr9916612924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása