erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

rút kiskacsák

2017. december 25. - gond/ol/a

 

Kertész Imre feljegyzéseit  olvasva többször is támadt olyan érzésem, hogy igen ezt én is pont így érzem, éreztem, gondoltam...mint ő (bár neki nyilván erről fogalma se lehet, sőt olyan érzéssel élt, irt itt, a magyar anyanyelvén, hogy azt hiszi , itt senki nem érti meg...(pedig rajtam kívül biztos jópáran igen)
nagyon élveztem az irását, de egy idő után szinte kezdtem várni hogy a végére érjek, fárasztó volt , néhol idegesítő (most nem részletezem miért...)
míg aztán egy érdekes helyhez (újabb egyezéshez, (aha élményhez értem, már a 287.oldalon: 
"Soha még a rút kiskacsa története nem volt olyan jellemző (pregnáns), mint az én esetemben. Soká tartott míg hattyúként elszállok innen, 70 évig. Másnak születtem,  s ezt soká nem tudtam, mert hosszú, hosszú éveken keresztül mindig csak bűntudatként, a gyakorlatban pedig ügyefogyottságként jelentkezett; nem  ismertem ki magam Kacsaországban, a kacsatörvények közt."
hát persze - mint sok helyütt, csak a kiindulópont egyezik itt is, a rokonságban, a rút kiskacsaság...nálam a hattyúként elszállás viszont elmaradt ...Hiába múltam el már én is 70 jócskán...csakhogy az én 70em (remek)művek és elismerések híján...persze)
de mindig is kedvenc kivételesen közeli mesémként tartottam  számon  A rút kiskacsát, mint egy titkos metaforát,
és írtam  is róla, még 1975-ben  (tehát évtizedekkel korábban)...s  még viszonylag fiatalon (majdnem 32évesen) :

most előszedtem a régi géppel irt verseim közt,  nehezen találtam meg , mert nem is rút kis kacsa a címe... hanem jellemzően ez a bizonytalan helyzetben:

                                                                  SE ITT _ SE OTT

(bonyolultabb hát az én képletem csak a kiindulópontban van közös .... - mint sok egyéb hasonló esetben - hát, se kacsa, se hattyú...de tetszik a végkifejlet  vágy"megoldása":


Rút kiskacsa voltál 
kitaszított idegen
hattyútársaidtól messze

Aztán közibük vetődtél
s ők se fogadtak be
megérezték a kacsaszagot

Most itt gubbasztasz egymagad
kacsának se hattyúnak se jó

Ember szeretnél lenni

Se szép se rút

Csak
Ember

....talán, remélem, ez utóbbi sikerül(t)...

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr9113524125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2018.01.14. 14:52:56

és az (vagyis embernek lenni) nem is "csak" ...!
süti beállítások módosítása