erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

valami személyeset

2024. május 26. - gond/ol/a

 

 a holokauszt 80 Makó nyitóbeszélgetésén egy epizód végképp kiakasztott (hozzácsapódó lépcsőházi gondolataimtól nem is nagyon hagyott aludni)

Az előadó Tari örült a kb 50 főnyi hallgatóságnak (szerintem többen is lehettünk).de különösen a mintegy 11 fiatalnak, akiket szerintem kirendelt a tanárnőjük, aki ott ült élükön, min kiderült a turisztikai csoport vezetőjeként a Keriből...

na jó.. Tari barátunk, nem hagyta annyiban, és provokálta őket, hogy szólaljanak meg, mi hozta őket ide stb

hosszas csönd után a vezetőjük, a "tanárnő" aki amúgy idegenvezető, válaszolt(egyébként anyukáját a gimiben Kazinczy kiejtési versenyre készitettem elő, anno)

 


azt mondta, hogy mivel a gyerekek leendő idegenvezetők, a város múltjába beletartozik a makói zsidóság története (is), ezért...hozta el őket..

nagynehezen megszólalt a mellette ülő fiúcska is , ő bosszantott különösen fel, valamit arról hebegett, hogy csak sztereotipiáik vannak a témáról és semmi személyes, ami közelebb hozná hozzájuk ...

a szinpadról megköszönték az öszinteséget. -

 



 

 

a szó persze belémrekedt, meg sok más is 

 

amitől nem tudtam aludni

 

hát ha valami SZEMÉLYES kéne, tessék, most elmondom

 

az iskola aminek padjait nyűvik ezek a gyerekek- pont 100 éve,  egy ZSIDÓ ember révén létezik, aki 1923-ban a városi kereskedelmi kamara elnöke volt, és a lábát lejárta, hogy tanulókat toborozzon a minisztériumtól kikönyörgött leendő alapitandó iskolába. Ő véletlen az én nagyapám volt. Löwinger Miksa,..

az is megfordult a fejemben, hogy felajánlkoznék egy (tan)órára elbeszélgetni velük, úgy is mint "zsidó", mint holokauszttúlélő )még élő , akinek apját viszont megölték a bori munkaszolgálatban, mint Radnótit...(róla tán hallottak!) (elmesélném a történetem, ami könyvben is olvasható ("Egy hasznavehetetlen kisgyerek a lágerban") esetleg részleteket olvashatnék föl belőle.. sőt a kérdéseiknek is kitenném magam...

csak hogy legyen valami SZEMÉLYES élményük is....a sztereotipiákon túl

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr3218414047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása