erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

101 ÉVE SZÜLETETT 2008 febr 4

2022. február 04. - gond/ol/a

 

ma van (lenne, lehetne(?) apám 101. születésnapja...

csakhogy én sose kivánhattam neki "boldog születésnapot", egyetlen egyszer sem!

a 37. születésnapja volt az utolsó. de az már biztos nem volt "boldog", a bori munkaszolgálatban, "Szerbia vad tetején", mikor "rémhírek közt" - amik nem is voltak olyan nagyon "rémhírek" a valóság abszurd borzalmaihoz képest... azt hitte, nem élünk, de mi "véletlenül" , - megmenekültünk: a másfél évesen deportált gyereke azaz én, és ifjú felesége, az én  anyukám, - ő az idén 100 lenne.(lehetne)

Épp a napokban olvastam Németh Gábor Ámos Imre centenáriumára írott-elmondott kiállitásnyitó szövegében:

"Ha élne, ma lenne százéves."

Az ilyesfajta mondatokon röhögni, mindenféle ünnepélyen. De miért? A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az ember minimum százhúsz évre van kalibrálva. Ugyanez a tudomány persze kidolgozta a Cyklon B elnevezésű gázt is, a tömeges megsemmisítés akut problémájának megoldására.

Igaz, Leni Riefenstahl például nyolcvanon túl szokott rá a mélytengeri búvárkodásra. Kilencvenen túl még megúszott egy helikopterbalesetet, valószínűleg azért zuhantak le, mert nem ő vezette.

Éljen Ámos!"

...hát igen, én is azt mondom: éljen az apám, az anyám! Igen: éljenek!

És mivel a legendás Nyugat folyóirat is most ünnepli 100.születésnapját, ideteszem és újraolvasom azoknak az évfolyamoknak a címlapjait , amiben apám: Gonda Károly

még gimnazistaként írt , Goethéről, (a róla írt új könyvről) majd Thomas Mannról, az akkor megjelent Varázshegyről:

 

 



 

 

És igen! (N.G. nyomán..:) Gonda Károlynak (is) ma születésnapja van. Játsszuk azt, hogy él! és nyissuk ki  és olvassuk el -igenis - élő- gondolatait:

http://epa.niif.hu/00000/00022/00352/10664.htm

http://epa.oszk.hu/00000/00022/00383/11779.htm

És igérem, hogy  azt a  filozófiai-logikai tanulmányát,  amit  a bori haláltáborba vivő vagonra felszállva nyomott az öccse kezébe, s juttatta el ő hozzám,  mikor már  nagykorú lettem  - végre publikáltatom. Ha nem is sikerült a 100. évfordulóra - mint  ahogy eredetileg terveztem.

És most hadd mondhassam, apámnak, amit eddig sose mondhattam:

Boldog születésnapot! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr4717160768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása