erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

SÓFÁRFÚJÁS NAPJA 2008

2021. október 02. - gond/ol/a

 

"sófárfújás napja"... volt ma. így is nevezik az újévi ünnepet, (vagy a "kürtharsogás napjának") mert ilyenkor (mindkét nap) megfújják a sófárt (kosszarvból készült kürt).  ez a fénypontja tulajdonképpen az ünnepnek.

és mindenképp meg kellene oldani, hogy hallhassuk. mivel ma sem tudtunk templomba menni, most is) elmaradt. mint már annyiszor. persze, ha lenne itt, a városban, (még) Makón is, működő zsinagóga, nem lenne ez a helyzet... emlékszem is még gyerekkoromból kántorunk sófárfúvásaira, hogy milyen misztikusan megrázó és egyben felemelő, ünnepi érzés volt hallani a különös, zenei hangot..., aminek több jelentése is van, de mindenképp valami különleges... és transzcendens, felfelé mutató (és egyben befelé)

aztán eszembejutott, hogy az ATV-n a napokban, a reggeli műsorban, megszólaltattak a közelgő zsidó újévről egy rabbit (Köves Slomót), aki bevitt egy sófárt is a stúdióba, amit a beszélgetés végén -a végig kedvesen érdeklődő műsorvezető kérésére - készségesen és szépen meg is szólaltatott...

így aztán, - a technika csodája révén - mégis csak hallgathattam ma is sófárfújást...







aliz2.
 :: 2008. szept. 30. 23:57 :: 1 komment 
Kategóriák: , ünnep :: Címkék: , ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr5216706384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása