erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

IDŐTÉNYEZŐK 2013

2021. július 16. - gond/ol/a

IDŐTÉNYEZŐK

 

mindjárt 5 óra! 6-kor zár a Szépművészeti, látom a fotókiállitás már csak a héten van nyitva, de én a Schielére jöttem, hogy is vegyem a jegyet? , tanakodok a pénztárnál, de mivel épp elmúltam 70, kapok jegyet mindkettőre, egy kombináltat, csak úgy... most s már csak azt kell eldönteni, hova előbb, és mire mennyi időt szánva...Hogy nagyobb legyen a kontraszt a 20.század vége táji reklám meztelenség és a századforduló tartalmas művészeti aktforradalma közt... előbb nézem a későbbi fotókat...de mennyivel hamarabb lesz elavult és ósdi a 70-es évek divat(fotózás)a, mint a 19-20.század fordulójának művészete. s a goushe és az akvarell is maradandóbb "anyag"nak tűnik, mint a fotó. Suttyomban egy zugból lefotózok egy elsietett kattintással 3 Schiele festményt: anyák, gyerekeikkel. Mélyen tragikus mondanivalókkal, de igaznak is tűnve: az anyák áldozatok: meghalnak, minden szül(et)éssel, de ugyanakkor, amiben, amivel mégis csak újjá is születnek. Az igazi tragédia Schiele rövid életében jön el, a halállal. Spanyolnáthában elveszti párhónapos terhes feleségét. S pár hét múlva ő is utánuk megy a járvány áldozataként. Perceim maradnak csak az utolsó képekre, a kisérő szövegeket már rég nem is olvasom, legfeljebb átfutom...6-kor zárnak, műélvezeti elmélyülést felzavarva sürget a megafon is, és a teremőr könyörtelen.

 

Már az előcsarnokban is, majdhogynem lángpallóssal űz ki bennünket(a paradicsomból)... a szelíden, megejtően, megbocsátón néző Shiele-i önarcképplakát előtt. A kijáratnál, a múzeumlépcső tetején , az időtlenséget árasztó oszlopok közt még halasztom kicsit a művészetekre szánt időt. De hamarosan a lépcső alján levő kerítést is lezárják. letelt. Minden múlik. Csak a művészet örök.(ars longa, vita brevis))

 



 

2013 JULIUS 13

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr3416628932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása