erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

Békeffy László

2020. április 03. - gond/ol/a

 

(előirat) hát feladtam, 50-nél, az ADT-ben  összesen 255x20 cikkely van Békeffi Lászlóról, s már napok óta kutatom, de most már kiszállok, igy se tudom, hogy fogom egy posztba sűriteni ha csak a lényeget is róla)

Ő Békeffy Antal fia, tudjuk édesanyja a fiatal, bájos , könnyed szinésznő:  meghalt két héttel születése után, gyermekágyi lázban (férje  ekkoriban gyógyittatta magát külföldön), ugy hogy a kisfiút bár apja nagyon gondosan , szeretettel és gyengéden nevelte...mellé egy dadust is felvettek, akit viszont anyja helyett anyaként szeretett....

végülis ha a rokonságunkat nézzük, ő Bak (Kann) Róza (ükanyám  (Bak Ungar Maria) testvérének unokája)  (Fia Gábor, róla esetleg külön irok  bár mint a Buddenbrook házban...:( a hanyatlás jeleit mutatja (van egy  lánya is: Gabriella - külföldön)

Szegeden született 1891-ben, Zürihben halt meg 1962.ben

 

kiváló, nagyformátumú  konferansz volt (Nagy Endre és Kellér Dezső közt), szinész, iró... és nem mellesleg antifasitszta, (sőt állitólag ....Békeffi László alakja különösen érdekes, hiszen ő Arthur Con an Doyle híres nyomozójához, Sherlock Holmeshoz hasonlóan az egyik brit titkosszolgálat, a SOE munkatársaként is tevékenykedett. )

mivel összefüggésben letartóztatták 42-ben, Dachauba deportálták , onnan betegen,,,,("testben, lélekben összetörve, de élek"  végül is nem jött haza (nyomós oka volt rá, valamiféle "demokrácia ellenes" összeesküvésben való részvétellel vádolták!) ..

"a kabaré legfontosabb személyisége a konferanszié. Őppolit az, akinek személyes mondanivalója van, aki szellemével összefogja a műsort — és aki politizál. Szellemesen, bátran és következetesen. Ahogy Békeffy László írta: „következetessége legyen az, ami megkülönbözteti a vérbeli politikustól.” Ezt az alapelvet ő be is tartotta, a német megszállás után ez juttatta Daohauba, és a háború után ezért költözött Amerikába, ahol „nincs Hitler és nincs Sztálin, nincs élgárda és nincs rohamcsapat, pártszolgálatos és nemzeti számon kérő különítmény, itt minden embernek joga van élni. beszélni és — viccelni."

(1991. j magyaro szuhai)

mert "semmiféle szintű diktatúra nem tűri a gúnyt,a viccet, a tréfát   egyszóval az igazságot" 

feloldásként egy dal, aminek többek közt ő irta szövegét:


néha néha visszajönnek a tavaszi álmok ....




Ir: Békeffi László: A száműzött Pódium (Torontó, 1955)
     Bános Tibor: Békeffi László és Kellér Dezső (Athenaum 2000)
     Bán Róbert: est trééfacsinálók 
     Lévai Jenő: Magit körti vészbirák (1945)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr7115585108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása