erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

két Törőcsik

2014. december 10. - gond/ol/a

a Mari és Franciska

egy filmben, a Swingben: Emmi és Angela,

 

az egyik a pálya elején,

a másik (nem, nem mondom, hogy a végén... a mi Törőcsik Marink halhatatlan (különösen miután már túl is van egy-klinikai - halálon)...és minden alakitásában halhatatlan de legalábbis főnixmadár, legfeljebb a filmben  tűnt el, a szinpadról és az életből... végleg, mint Emmi, de ott is mély nyomokat hagyva a körülötte lévőkben, -és ténylegesen megváltoztatva életüket - leginkább Angelára, aki az újság  gyászjelentésében "Emmát" látva keserűn meg is jegyzi, még a nevét se tudják pontosan leirni...)

 

olvasom egy interjúban,hogy  Mari mondta civilben a Franciskának, hogy ő (is) eljátszhatná a Körhintát....

 

milyen szabályos kör is a Mari pályája... micsoda útakat járt be, és mégis kerek egész és egységes, mert a személyisége , ugyanaz a különös és mégis egyszerű személyisége hatja át. A közvetlensége, természetessége, őszinte embersége  Azt hiszem e kettő elválaszthatatlan s enélkül nincs nem lehet jó egy szinész. (legfeljebb komédiás csak )Törőcsik az emberségéből nagy szinész. Én azt hiszem.

 

és ennek a Franciskának is nagyon emberi arca van.. Egy hónapja láttam, hallottam...egész közelről. Fanni naplójából olvasott fel...minden manir nélkül, egyszerűen, átéléssel, humanista módon. Maradjon ilyen és gyarapitsa magát... tapasztalatokban , emberségben!

 

 

 

lányomnak Töröcsik Mari  adta át a szegedi  egyetemen a Sofi ösztöndijat. A szemét egyből Maria Callaséhoz hasonlitva, közvetlen kedvességgel. (És milyen szeretettel ölelte magához a szinpadon, átadva a dijat, és adott  interjút is az egyetemi újságba....)

 

jó ember. jó szinész.

 

jó volt ez az egész film is. de a végén , tényleg, a nézőnek is hiányzott. mikor az utolsó, kórházból kiszöktetős, fellépésén , a legyezők mögött, eltűnt, végleg el

 

és csak az elénekelt (mondott, vallott) dal utolsó szavainak visszhangja maradt utána."lám, lám elmúlt"

 

De nem , mégsem....   Aki ilyen nyomokat hagy , az megmarad....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr188328830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2014.12.10. 19:10:09

kedves aliz2: méltán lehetsz büszke a lányodra. gratulálok. :)

13282 2014.12.10. 20:11:35

ő speciel itt csak egy (nemtöröcsik)mellékszál! ) amúgy meg persze, nekem "főszál", és "méltán ".... és kösz
süti beállítások módosítása