erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

pozsonyi piknikes forgatagban

2013. szeptember 06. - gond/ol/a

a pozsonyi piknik programjai közt a Lányok anyák - antológiánkkal kapcsolatos programra időzítettem a felutazásom - nem, nem Pozsonyba! - csak Pestre, a Pozsonyi út környékére; az antológiás programunk vele szemben, a körút másik oldalán volt, a Wallenberg Egyesület szervezésében, kiállítótermében... amit mi egy kis családi-rokoni találkoz

ással is egybekötöttünk: kisunokám, hetek óta most láttam újra, ő se járt még túl gyakran Pesten, (Budáról), s kívül is maradt a programból, el is aludt a kocsijában, utána, mikor már kiürült a terem, meg is etette gondos anyja, Kanadából épp ide látogató unokatestvérem  segédletével...

 a bemutatón előbb az antológia keletkezéséről beszélt szerkesztője Pécsi Kata, a női aspektus, látásmód fontosságáról,

 volt egy felolvasás is (Fenákel Judité) ennek jegyében, bizonyos Manci néniről, és egy felszólalás a másik nem felől, miszerint ne essünk a ló túlsó -csak női- oldalára, a férfiakat kizáró történeteinkkel -

és a szövegeinkhez kapcsolódó archív fotók vetítése a vásznon, összekeverve a különböző családok családi fotóit mintegy egyetlen nagy családba... érdekes volt, pl a Hollandiában élt apai nagymamámat látni köztük (a virtuális, új keretben... s észlelni, hogy egyre jobban hasonlítok rá. (?) (pláne, mióta én is immár nagymama lettem...)


én maradtam a legtovább, egész besötétedés utánig a Pozsonyi  úton, pedig nem igen bírom a tömeget, sehol se... be is vágtam a Radnóti utcába, ami bár a színházaké volt, most, de a vége -, vagyis a Duna felé Bulla Elma emléktáblája, Radnóti plasztikája, már szinte néptelen térségben került kíváncsi szemem elé:


 Aztán visszavonzott a színpad környéke, bár nem sokat láttam belőle, míg fel nem álltam egy kis kertes részre. Itt jó volt hallgatni és a kivetítőn többnyire látni is, a pesties műsorokat, pl Kern András dalát a Lövölde térről (de szeretem , de remekül

énekli ezt a remek dalt...),

aztán a legvégén,

"Fegya" (Jávori Ferenc, a Budapest Klezmerbandből és Dunai Tamás, nem csak énekhangjával (mint hegedűs a háztetőből, Tevje a tejesemberként), hanem klarinéttal is -

főleg odesszai dalokat énekeltek, Fegya hanghordozásában, előadásmódjában, rekedtes erőteljességben és hatásosságban nagyon emlékeztetett Viszockijra, ha a dalok szövegei nem is voltak olyan "erősek", mint a klasszikus fenegyerek költőé, node oroszul - elhangzott a Moszkvaparti esték is, Podmoszkovnie vecserá -felszólításra együtt énekeltük _tem ...Nye szlüsno v szadu dazse sorohi, (hol vannak a cirill billenytyűk?!)

jó volt feleleveníteni az oroszt, és a dalt, amit még tanítottam is... nemrégiben a Duna-partra kimentem telefonálni lányommal (hívott, de csak ott hallottam), közben gyönyörködtem a kivilágított Margit hídban és a Dunában - és később  a Moszkva-part és Duna-part , múlt és jelen is, kicsit egymásbamosodott, a két folyó egymásbafolyt, és nem is tudom, miért, de a szememből is folytak a könnyek...

Trudno vüszkazaty i ne vüszkazaty , sto to na szerdce u menja

nehéz kimondani és nem kimondani, hogy mi van a szívemen...

.......

(én egyszerre tudom szeretni a magyar és az orosz nyelvet, meg az angolt, franciát -nosztagiát érezni Moszkva és Budapest után,  meg Makó iránt, szeretni a Marost, a Dunát, a Balatont, a tengert, az adriait és a földközit is... mindent... szeretném átölelni az egész világot.. és tudok egyszerrre zsidó is és magyar is lenni, de főleg - remélem - ember! minden alkategóriától függetlenül --- és nem is értem, hogy miért vannak olyan  emberek, akiknek csak a kirekesztésen jár az esze - hát nem magukat (is) szegényitik ezzel?:..)

Mindenestre itt most mindenki szeretteli és ölelkezős volt... szinpadon és körülötte is...

Kár hogy csak egyszer egy évben van pozsonyi piknik...

(i k szozsalényju gyeny razsgyénijá tolko raz v godu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr798328482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jester 2013.09.11. 22:08:35

A pozsonyi pikniket en is nagyon vartam. Szeretem az ilyen "happeningeket"! Kicsit engem is zavart a nagy tomeg,ezert leultem a jardaszegelyre egy fagylalttal a Jaszai teri szinpad kozeleben.Hirtelen megpillantottam egy hazaspart babakocsival.Nagyon ismerosek voltak! Par masodpercig tartott mig rajottem,hogy a lanyodekat latom! Azonnal korulneztem,hatha Te is ott boklaszol a kornyeken,de a tomeg hamar elnyelte oket.

13282 2013.09.11. 23:13:36

ÓÓÓÓ! de jó neked, hogy láttad őket ott... szóval ezek szerint bevitték a gyerkőcöt abba a forgatagba? (a vőm ott dedikált)Én a Balassi u-i eseményen voltam akkor, de lányom visszatolta oda az unokámat...mi ott voltunk érdekeltek., de én később kimentem a Pozsonyi utra, mikor ők már haza a gyerekkel...Láttam bátrakat a szegélyen ülni (tán téged is?) én féltettem a világos nadrágom (meg ott még annyit se láttam volna)... De lehet, hogy téged is láttalak? meddig ültél ott? én végig kitartottam..::)

jester 2013.09.18. 09:24:24

Sajnos nem lattam az esti programokat mert koradelutan kezdtem a nezelodest es nem volt turelmem estig ott maradni. Hat ora tajban hazamentem. Irigylem a kitartasodat es energiadat! Egyebkent szerintem ez az "intellectual curiosity" tartja fiatalon a lelket ,amig ez megmarad az emberben, nem szamit a hetven ev!

jester 2013.09.18. 09:35:55

Hogy engem esetleg lattal-e azt talan el tudod donteni, ha megnezed a facebookos oldalamon /Maria Czike / a fenykepemet.
süti beállítások módosítása