erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

ÉLET-HALÁL 2012

2021. november 19. - gond/ol/a

 

élet-halál

2012. nov. 15.

azt mondja unokatestvérem, skypon, többezer km távolságból, hogy most viszonylag meg van elégedve velem, a hangom is javult..., csak ne írjak már mindig a halálról!... ez kicsit megdöbbent, mert ezt a szót - azt hiszem legalább is -, le se írom, (csak most), kerülöm, persze biztos sokszor körülírom, eufemizálom... s valóban elég pesszimisztikus hangulatúak újabban a megnyilatkozásaim, ilyentájt: ősszel - szabadkozom - ilyentájt: 70 felé.... Ő viszont már 80! persze sokkal fiatalabbnak is néz ki mint én... (s mint általában is a tengerentúliak!) mondja: ússzak, mozogjak, adjak magamra menjek fogorvoshoz, fodrászhoz stb... Mindenben igazat adok neki, abban is, hogy majd kerülöm ezt a haláltémát, hiszen - ő is mondja - az úgyis eljön... aztán pár perccel később hallom a tévében Nagy Bando András (65)(fut, úszik,teniszezik) szájából,- Darvas Ivánt egy interjúból idézve, hogy: "Aki 70 éves korában nem gondol a halálra , az egész egyszerűen hülye." (no persze, "gondolni", lehet, de írni azért nem kéne róla...(?)...de később meg azt mondja a Nagy Bandó, hogy a boldogság - halálfélelem..., mert minél inkább élünk meg intenzíven és élvezettel valamit az életben, annál jobban féltjük, hogy elveszítjük. Hát igen, így függ össze élet(vágy) és halál(félelem). Ez a Szeptember végén c. vers nyitja is... hogy legboldogabb idejében gondol a költő a halál(á)ra... igen, még nyílnak a kerti virágok, de látjuk amottan a téli világot... hát még ha már nem is nyílnak! ...és igen, elhull a virág, eliramlik az élet... (Kosztolányi szerint a legszebb sor, és ő is mennyit irt a halálról -főtémája volt -de épp az életszeretete jegyében tette)

eliramlott ez a (mindjárt) 70 év is... délelőtt a retron (m2) erről énekelt a Cserháti Zsuzsa és a Máté Péter is... (s hol vannak már ők is, pedig még 70-ek se lennének...)

 

https://www.youtube.com/watch?v=BPkiuag9oyk&feature=player_embedded esztendők úgy repülnek el, mint a madár..."....

 



 


aliz2. :: 2012. nov. 15. 21:23 :: még nincsenek kommentek ::

Címkék: élet, elmélkedés, rokonok, tévéműsor, zene

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr9516759816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása