erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

nem is olyan nagy dolog...

2016. február 23. - gond/ol/a

utazom végre

ülök és mégis mozdulok

éljen a vasút

 

s a szembejövő világ

ne csukd le a szemed hát

 

.....

 

 

meg persze elhúzni a függönyt, ha süt is mögötte a nap a szemedbe  (volt idő, amikor attól se tartottál, ...(a föld éled, belenézek a napba, se nem bánom azt se , ha fénye megvakit - irtad egykor)

 

"Nem is olyan nagy dolog ez az utazás!" - mondod most a mobilodba... Pest felé... több mint féléves kihagyás után... s utólag jut eszedbe a Babits-i mondat(modell:) (sic:

 

"nem is olyan nagy dolog a... halál"...

 

De hát akkor mi is lenne "nagy dolog",, ha még "az" sem!

 

Meg hát az élet is egy nagy utazás... aminek végül is a végállomása  a  halál. Csak nem ismerjük a menetrendet, s nem tudjuk mikor... meg lehet, hogy késik is a vonatunk, , amit ezesetben nem is bánnánk... Sőt, az is lehet, hogy tovább is utazunk...a "vég"állomáson túl, csak más irányba, más dimenzióba, másképp... másként.

 

Lehet, hogy semmi sem  "olyan nagy dolog" , mint aminek hisszük, ha félünk tőle.

 

El kell indulni, s bátran haladni. Vagy legalább hagyni, hogy vigyen az a vonat...

 

 

 

2016. február 17-én, Pest felé a vonaton

 

(és már vissza is zötyögtem... igaz kicsit elfáradva - de "utazom" tovább)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr458413108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.02.23. 15:21:08

"Lehet, hogy semmi sem "olyan nagy dolog" , mint aminek hisszük, ha félünk tőle."

Ez biztosan így van, de nehéz nem félni, ha valaki aggódó típus.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.02.23. 16:45:31

@CsipkeRózsa: sőt! azt vettem észre, ahogy telnek az évek, az ember egyre több dologtól fél, ahelyett, hogy edződne... (minden lerakódik "mint csontokban a mész" - mellesleg az is:( ... úgy látszik, sajnos rossz, félelmet igazoló tapasztalatokat gyűjtünk? másrészt még generálisan is szoronghatunk... (amikor nem is tudjunk konkrétan mitől félünk, csak úgy... no nem passzióból, persze) Mégis csak bagatellizálni kéne ezt az egész vircsaftot, ha már tökéletes rend ugyse lesz benne ... egyébként félni már csak azért se érdemes, mert az kiváltja a támadást (ördög falrafestés...stb..) Szóval, csak könnyedén, take it easy! :)

Valerya 2016.02.23. 17:15:22

Ez az "el kell indulni, bátran haladni" dolog az idők múlásával egyre kevésbé könnyű, nem mindig a félelem, sok esetben a megszokott feladásának feleslegességét érezzük, értelmét veszíti néhány elindulás, hiszen a tapasztalatot sem hagyjuk számításon kívül

Solide 2016.02.23. 17:15:53

Szerintem élni sokkal nagyobb dolog, mint meghalni. Utóbbi, attól függően, hogy mit gondolsz, hiszel a világról, csupán egy folyamat végleges lezárása vagy egy új minőség kezdete.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.02.23. 17:48:06

@Valerya: az én esetemben többnyire az elindulás nehéz, utána már megéri, már az útion is...:) de elindulnom (fizikailag is, sőt! - sajnos egyre nehezebb. Viszont utána fizikailag is könnyebb. A mozgás a mozgásszerveknek is jót tesz!

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.02.23. 18:06:14

@Solide: össze se lehet hasonlitani!!! hogy is jut eszedbe?! csak nem én involváltam?! :( vagy Babits? ő már halálos betegen írta a Balázsolásban ezt a mondatot! ő már kvázi benne volt a meghalásban, az már az életben is a halál (haldoklás) volt! a "nagy dolog" szerintem arra vonatkozott, hogy nehéz dolog illetve épphogy "nem nehéz" meghalni . se.
Kosztolányi egyébként ( hasonló betegségben halt meg! a szó emberei... gégerákban...) ezt irta: "Nem félek a haláltól, mert tudom mi.
Olyan, akár a többi földi holmi.
Nem nagyszerű hullás, mint egykoron,
csak por és por és por, az én porom."

Majakovszkij Jeszenyin öngyilkosságára nagyon felháborodottan reagált, dorgálva, valami olyasmivel, hogy az élethez sokkal nagyobb bátorság kell mint a halálhoz! (A sors iróniája, hogy később ő is ezt az utat választotta...de hát pont az árnyékunk szokott zavarni másokban is)

egyébként valóban nem választható el a két dolog (élet és halál) egymástól, de az élet határozza meg, milyen lesz a halálunk. akár azt is, hogy nehéz-e, nagy dolog-e vagy sem... Nem szabad "maradékokat" hagyni, ahogy Popper mondta... vagy ahogy a bibliában olvasható egy-egy ősatyáról, hogy éltük "betelvén" haltak meg (mellesleg matuzsalemi korban)... El tudom képzelni, hogy ha minden rendben körülöttü(nk), mindent tőlünk telhetőt megtettünk, megéltünk, látjuk a folytatásainkat, utódainkat, akik tovább visznek bizonyos mértékben és értelemben... akkor "nem is olyan nehéz" a halál sem! (De ritka lehet az ilyen eset mégis. Ez is itt Babitstól inkább önerősités, biztatás lehetett csak - attól tartok)

Xilit 2016.02.23. 18:08:59

Addig mondattam magamnak, hogy nem a megérkezésen van a hangsúly, hanem az úton, amíg meg nem értettem, hogy nem a majd a fontos, hanem a most. És ebben minden benne van - a majd is.

Solide 2016.02.23. 19:54:14

Azért döbbenetes, hogy bizonyos mondatok, gondolatok mennyire azonos neveket vonzanak be. Amikor írtam az előző hozzászólást, végig Jeszenyinnek az a két sora járt a fejemben, hogy: nem új dolog meghalni a földön, / és nem újabb, persze, élni sem.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.02.23. 20:37:36

@Xilit: a megérkezés végleges, és pontszerű, az utazás (lehet) egy kellemes folyamat, de nem csak a jelen, hanem a jövő is, a várakozásban... Úton lenni legjobb. Nem véletlen se a vicc, se a regény,,,

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.02.23. 20:39:21

@Solide: hát nincsenek véletlenek... a ki nemmondott tartalmak is benne rejlenek a kimondottakban (mint Csehovnál a podtyekszt)
süti beállítások módosítása