erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

singularitás, univerzum.....

2015. augusztus 29. - gond/ol/a

Stephan Hawkingről megy film a tévében, ez a legújabb, amin már 66, majdnem teljesen béna, de rendületlenül folytatja kutatásait az universum keletkezéséről... és közben tanít is...
Az Idő rövid története számomra is reveláció volt. Úgyhogy most már előre mondom a kulcsszót : singularitás... amiből (visszafelé rekonstruálva a világ alapvető eseményeit) lett a világ annak idején...
és egyszer csak leesik, mint a tantusz: mi más lenne Isten, mint a singularitás maga, amiből lett (teremtődött) minden..(és minden egy) - stimmel
(nem is értem a pápai megszorítást, ami szerint arra intette Hawkingot (a közös képük szerint igen barátságosan), hogy kutasson csak bármit is a teremtés utáni dolgokról, de a teremtést hagyja ki... nodehát nincs benne semmi "istentagadó"- csak az elnevezés más... (de hát mi is lenne a singularitás, ha ebből lett minden, ha nem a legősibb valami.. is-(ős) ten...?!)
aztán, pont a dokumentumfilm után, egy játékfilmben (A sötét anyag) elhangzik ez a mondat is : "Isten és az Univerzum - ők egyek"
helyben vagyunk: Istennél, Isten- ben... mindenki, mindenütt (akár tud róla, akár nem, akár tagadja (oktondin), akár nem...
node a kérdés akkor is nyitva marad:
hogy lett "ő"...?
bár úgy tűnik, - kissé felfoghatatlanul - hogy mindig is volt... illetve nem "keletkezett" ... hanem eleve van
s vagyunk (benne, s bennünk, és általa)
(vagyunk - akik vagyunk)

 

2010. aug.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr528329100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 2015.08.29. 21:20:24

A singularitás lenne a Jó Isten? Tanulmányozzad még a dolgot.

13282 2015.08.29. 22:07:39

vannak dolgok, (sőt, "több dolog van földön s égen..." :) amiket tanulmányozás nélkül lehet "tudni" - a neveken meg semmi se múlik (épp erről irtam, csak hát olvasni is lehet különböző mélységekben )úgyhogy én meg elmélyülést tanácsolnék (persze nem feltétlenül itt:) és igy) De inkább nem is tanácsolnék másnak semmit, különösképp fölényes vállveregető módon nem! ! Ki-ki a maga módján világosodik vagy nem...:) s "mindenkinek legyen a hite szerint" :) (mert úgy is van.)

vektorviktor 2015.08.29. 22:50:54

A fizika és a világképünk legnagyobb formálói, akik pontosan megértették, meddig mehetnek el a megismerésben, meghagyták a többit Istennek. Ilyen csekély értelmű alakok, mint Newton, Einstein, ... Hawking baja nem az, hogy vizsgálja a keletkezést, hanem, hogy mindent csak az anyagnak és a kölcsönhatásnak tulajdonít, holott erre bizonyítéka nincs. Nem áll meg egy ponton, inkább belemegy tudománytalan képzelgésekbe, csak hogy ne legyen isten.

13282 2015.08.30. 02:01:55

[vektorviktor](#3770819) egyetértek (részben)... de Newton mechanikus igazán, Einstein elméletei és a kvantumfizika már nem egyeztethető össze(ez is zavarta!) (ennyiben túlhaladottak... bevallom észre se vettem, hogy Hawking Istent elutasitaná. Legfeljebb nem annak nevezi (én ezt sejtettem meg a singularitás fogalmában) egyébként Hawkinggal sokmindenben nem értek egyet... úgy tűnik, ő se, mostanában a régi elveivel is némileg szembemegy... de ez mind, csak szó-szó-szó Isten az ősok (önmaga és minden oka), meg "minden"... de sose fogjuk tudni megfejteni (csak összevissza beszélünk és vitatkozunk róla. fel se foghatjuk... valóban - s igy talán azt se tudjuk, min vitatkozunk, mert pontatlanok a fogalmaink és a szóhasználataink. A monoteizmussal, az egyistenhittel, a singularitással, sőt az ősrobbanással , e rokonszavakat használva igenis körbe lehet tapogatni , de megérteni , felfogni nyilván nem tudhatjuk... (mi se , de a fizikusok se)

13282 2015.08.30. 02:11:17

http://mond2.nolblog.hu/search/mindens%C3%A9g+elm%C3%A9lete/ ezt a Hawkingról szóló film kapcsán irtam később (itt van szó Istenről is meg a kvantumokról amúgy)
süti beállítások módosítása