erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

séta a nemzeti múzeum körül

2015. június 14. - gond/ol/a

a múzeum előtt mentünk el, délelőtt ... most valahogy lenyűgözött a látványa - a közelébe mentünk, de aztán még tudatosan visszanéztem , körbejárni és bár bele már nem tudtam menni , mert 6-kor bezárt, de így is tanulságos séta és "múzeumlátogatás" volt....


föl a lépcsőkön, fejem fölött a friz és affölött a kék ég...

 

 

 

smile hangulaa múzumoszlop lábánál van min elgondolkodni...

és föntről letekintve, az Arany szobor mögött kis srácok fociznak...

 

a múzumoszlop lábánál van min elgondolkodni.

 

aztán körbejárom az épületet, a parkot, megnézem az írószobrokat... le is fotózom , de ami megdöbbent, azt nem... hogy itt is a park mélyében a padokon hajléktalanok húzzák meg magukat... szégyellem én is... de ez a valóság mindenütt "rámcsap"... a nemzeti múzeum mögött is a "nemzeti nyomor"... József Attila Hazám-ja már és még midig nem szorul külön magyarázatra, mindenhol ott a magyarázó illusztráció...) Nem rugaszkodhatsz el az Olymposi istenek magasságába, az égre is hiába veted tekinteted, előbb-utóbb belebotlasz a földi nyomorúságba... amit mi hagytunk, hogy igy legyen..

..
A szobrok... ártatlanok.... egykori modelljeik is; ők mindent megtettek, az irodalommal is, hogy megfelelő irányba tereljék olvasóikat, a "nemzetet"... De lehet, hogy akkor se hallgattak rájuk, most meg már.... néma szobrok.... bár műveiket jó lenne újraolvasni, azoknak is, akik nem irodalmárok, de a "nemzet" sorsa a kezükben...

 


hányszor juthatna eszükbe Berzsenyi intelme a magyarokhoz:


"Nézd, a kevély tölgy, mellyet az éjszaki/Szélvész le nem dönt, benn termő/Férgek erős gyökerit megőrlik,/S egy gyenge széltől földre teríttetik/Igy minden ország támasza, talpköve/ A tiszta erkölcs, melly ha megvész:/Róma ledűl s rabigába görbed."...

--

(2011)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr738328992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2015.06.14. 07:34:36

a "nemzeti nyomorgók" egy része a Kádár-rendszer áldozata. sokan döntöttek (rosszul) úgy, hogy nem kifizetődő tanulni, mert egy kocsikísérőnek, vagy egy újságárusnak Budapesten jóval több volt a havi jövedelme, mint egy mérnöknek. szép számmal akadtak olyanok is, akik dafke nem képezték magukat, mondván: ezeknek nem tanulok. tudom, láttam, tapasztaltam a környezetemben. nem véletlenül voltak tele a budapesti talponállók sem, és faluhelyen is zsúfoltak voltak a kocsmák. ilyen állapotban érte őket a rendszerváltás. ma nyitottak a határok, érdemes tanulni.

vektorviktor 2015.06.14. 10:06:10

1. Hmmm "a "nemzeti nyomorgók" egy része a Kádár-rendszer áldozata." Hoppá! Ezt gondold át még egyszer...

Virág elvtárs s.k. 2015.06.14. 10:15:20

Vektor elvtársnak szövegértési gondjai vannak......Hoppá....Hmmm-t olvassa el még egyszer!

13282 2015.06.14. 11:33:25

érdekes, hogy pár pártatlan gondolat (általános elmélkedés) kit milyen továbbgondolásokra késztet , vagy inkább asszociál (mert mintha nem az én gondolatmenetem folytatná) - csak ennyit fűznék hozz á(m), a józsefattilai sort "s hátlak az utcán" - évtizedekig nem tudtam - gyakorlatilag" értelmezni ( notabene a Kádár korban sem, akkoriban pl. sok munkásszálló volt, úgy tudom)

13118 2015.06.14. 11:54:12

kedves aliz2 a fotóról és a dátumról nekem úgy tűnt, hogy azokat a Múzeumkerti padokon meghúzódó hajléktalanokat nem a Kádár-korban látta, hanem 2011-ben. ez juttatta eszembe azt, hogy pl. 1970-ben egy Őrsvezér téri aluljárós újságárusnak a havi jövedelme(!) nagyságrendileg havi 10-12 ezer forint volt. diplomásan mennyit tetszett keresni 1970-ben?

13282 2015.06.14. 12:01:33

én is ezt irtam itt a kommentben, ezért nem világos az összefüggés... biztos nem kerestem annyit mint egy aluljárós újságárús, de nem is irigyeltem volna sose (a fizetését se:)(maga honnan ilyen jólértesült? :)...Az én vezérem u.i. bensőmből vezérel(t). Másrészt az aluljárókban akkor még nem voltak hajléktalanok. Két malomban örlünk. Nincs értelme....Amúgy ellentmondásba keveredhet, ha végiggondolja az okfejtését... (az értelmiség sose volt jól fizetve, a nyomor nincs összefüggésben a tanultsággal, a két világháború közt diplomások havat lapátoltak) A dolgok sokkal bonyolultabbak....Nem érdemes erree vagy arra mutogatni. Akkor már lehet mutogatni mindenfele. SAJNOS! Legalább Berzsenyi óta....

13282 2015.06.14. 12:02:54

egyébként nem tudom mennyit kerestem 1970-ben.

13282 2015.06.14. 12:03:34

nem "azért" tanultam.

vektorviktor 2015.06.14. 12:06:19

Virág! Ne szórakozz velem. Hmmm hozzászólásával nem értek egyet, szerintem hamis kép. Lehet, hogy csak azért mert kiragadta a történelem folyásából, vagy lehet azért mert tapasztalatai szűk körből merítenek, de hamis. Csak egyet tudok Virág, kibicnek kuss. ;)

13282 2015.06.14. 12:09:09

tartsuk meg higgadtságunkat.... énse értek egyet ... próbáltam is kifejteni miért...

13118 2015.06.14. 12:35:22

kedves aliz2 a rendszerváltást az iskolázatlanok szívták meg nagyon. az újságárusításhoz nem kellett diploma, a jól kereső árushelyekre bejutni, viszont haverok kellettek és nem valamiféle főnöki protekció. ezek az árushelyek Budapesten aluljárókban, pályaudvarokon, forgalmas utcakereszteződésekben voltak föltalálhatók. mindössze azzal indítottam az első kommentemet, hogy a 2011-es padon fekvő/ülő hajléktalanoknak EGY RÉSZE a Kádár-rendszer áldozata. ez jutott hirtelen az eszembe. áldozata abban a tekintetben, hogy a tanulás és képzés helyett sokan a pénzkeresetet helyezték előtérbe, és jól fizető helyeket sokat lehetett találni azokban az időkben, elég volt hozzá a nyolc általános is. ezek a szerencsétlenek aztán munkahelyüket veszítették a rendszerváltással és szakképesítés hiányában nem kellettek a munkaerőpiacnak. akiket megemlítettem, azok csak egy kis szelete a rendszerváltás veszteseinek.

vektorviktor 2015.06.14. 12:44:17

Kedves aliz2! Nem gondolom, hogy érvelnem kellene Hmmm hozzászólása ellen. Ugyanis annyira nyilvánvalóan hamis, hogy nem látom semmi értelmét, ugyanakkor azt gondolom, hogy mi ketten egyetértünk ebben. Akkor minek érveljek itt? Azt pedig csak remélni merem, hogy a 3. hozzászólás gúnyolódása legalább annyira "sérti a fülét", mint a 9. hozzászólás utolsó két szava, ami csupán egy közkeletű kártyás kifejezés. (egyébként Virággal ez már-már megszokott stílus egymás közt, ne is figyeljen ránk!)

13118 2015.06.14. 12:48:34

valami érvet tényleg föl kellene mutatni a hozzászólásom "nyilvánvaló" hamissága ellenében.

vektorviktor 2015.06.14. 13:05:18

13. Nem kell felmutatni. Mégis legyen itt valami: Ha tanultak volna azok az emberek, ha vért izzadtak volna az iskolapadokban és diplomáztak volna a Kádár korszakban, akkor is tönkrementek volna a rendszerváltással. Mert olyan mértékben szűntek meg a munkahelyek nagyipartól kezdve TSz melléküzemágakon keresztül, Állami gazdaságokig, hogy nem kellett annyi munkaerő. Se képzett, se képzetlen. A privatizáció a munkahelyeket alapjaiban rombolta. Ha abban az időben utazgattál, parlagon heverő termőföldek mindenfelé! Az embereket korkedvezményes nyögdíjba kényszerítették, akit nem lehetett, kényszervállalkozásokba. Ebből tudjuk mi lett mára... Ezzel egyidőben erodálódott a szociális háló. Megromlott a közbiztonság, a rendőrség átszerveződött, jogállami lett, ezzel elnyomó jogokat vesztett, de közben olyan bűnelkövetési formák jelentek meg, ami már egyszer feledésbe merült, pl. uzsorázás, fehérgalléros ügyvédi ingatlan bűnözés. A maffia máig ható erősödése. Ezzel sem tudnak azóta sem mit kezdeni. Emberek kerültek csapdába a falu és a város között. Se ide, se oda. Illetve mégis inkább Pestre, ahol nagyobb az esélye az alkalmi munkának. Ezért növekedett és növekszik a hajléktalan, nincstelen kérdés. Akik nagyváros felé mentek, azok időnként esznek, de nem laknak, akik maradnak vidéken, azok laknak, de nem esznek. De miket is beszélek én! Hiszen a jelenségek jó része ismert a háború előtti magyar feudo-kapitalista rendszerből, József Attila mindennél pontosabb szavaival versbe is foglalva. Ehhez az egészhez ugyanakkor semmi köze a Kádár rendszernek. Annál inkább az Antall kormánynak. Röviden.

13118 2015.06.14. 13:25:49

14. a vesztesek egy részére ez IS igaz. meg egy kis részükre az is igaz, amit írtam. aztán, ha megnézzük az iskolázottság alapján összeállított munkanélküliségi statisztikákat, azokból meg az tűnik ki, hogy zömében/tömegében az iskolázatlanok voltak a nagy vesztesek. a segédmunkások, a tízórait bevásárlók, a takarítók, a malterkeverők, az udvarsöprögetők és társaik. aztán a bevezetett modern technológia és a technika is sokakat tett munkanélkülivé. írhatnám, hogy hamis az érvelésed? nem, mert ez is egy részigazság. (a versenyképtelen árutermelés egy másik téma és részigazság, és nem is idevaló)

13282 2015.06.14. 19:20:24

"a múzeumoszlop lábánál van min elgondolkodni." véletlen kimaradt ez a sor a kép alól, a szövegben. Most pótoltam.(-tuk:)
süti beállítások módosítása