erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

tanár/diák/emlékek

2015. szeptember 28. - gond/ol/a

kiderült , hogy egy általános iskolába jártunk, én 6-ig jártam oda, ő 3 évvel fiatalabb nálam, igy nem is emlékeztem erre valahogy ...most volt az 50 éves találkozójuk, ez vetette fel a témát, és az is kiderült , hogy közös tanáraink voltak, sőt még az osztályfőnökünk is az, de sajnos a találkozójukon már csak egy tanárjuk lehetett jelen... Mi meg nem is szoktunk találkozni. (az osztálytársaim sem, azok igen, akikhez a másik iskolában 7.-ben csatlakoztam, de azokat sose tudtam "igazi" osztálytársaknak tekinteni azalatt a 2 év alatt - a másik 6 többet esett a latba...)

most azon gondolkodtam el - ahogy felidéztük közös tanárjaink alakját egy-egy jellegzetes gesztusukkal -, hogy ha már mi se emlékezünk rájuk, akkor, eltűnik az emlékük is?
pedig de mennyire életszerűek voltak, mennyire élesen jelentek meg előttünk most, mennyire egyformán emlékeztünk rájuk - pedig egymásra - azokból az időkből nem is...

ki fog emlékezni rájuk, ha már mi sem...
ki emlékszik a tanárokra, ha már a tanítványok se emlékezhetnek
hiszen egy-két közös iskolatársunkra is már csak emlékezhetünk

(ki fog emlékezni a tanárainkra, ha már ránk is csak emlékeznek)
(és meddig fognak emlékezni ránk...)

 

(2010. szept. 27.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr328329142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2015.09.28. 10:53:48

Nem általános iskola, hanem gimnázium - de egy évtizede három egymást követő nemzedék, három egymást követő volt osztálya osztályfőnökünknek, közösen emléktáblát csináltatott, amit elhelyezhettünk a gimnáziumban. Aztán olvastam a helyi sajtóban, hogy néhány évvel később a példát mások követték, mert immár volt biológia tanárunknak is egykori osztályai csináltattak emléktáblát, sőt, az egyik tanterem megkapta a nevét.

178873 2015.09.28. 16:31:30

Persze, ez csak a nevük, és annyiban az arcuk, életük egy pillanatából, ahogy a dombormű megőrzi. De azok az emlékek, amelyeket említettél, amelyek bennünk élnek, visszaadhatatlanok. A mozdulatok, a hangsúlyok, a tipikus mondataik, megjegyzéseik. Egyszer egyikükről próbáltam itt írni, de nagyon hamar levettem, mert rájöttem, annak, aki nem ismerte az élő személyt, semmit nem mondott az, hogy ezeket az apró, de fontos személyiségjegyeket megidéztem.

13282 2015.09.28. 17:30:45

nálunk a gimiben a tanárival szemben közös emléktábla van, névtelenül, valamennyi valaha itt tanitó tanárnak. Az idézetet én javasoltam (már tanárként): "Másokért élünk, mi mindig csak adunk..." (Ady)
süti beállítások módosítása