erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

"darázsfészek"

2014. február 27. - gond/ol/a

nem akartam megirni ezt a blogot pár napja, illetve akartam is nem is... az esemény után rögtön igen, de lebeszéltek róla, mondván: gondoljam meg, darázsfészekbe nyúlok..

(de hát nem abban élünk már mióta? össze is vagyunk csipve eléggé...)

az eseményre véletlen estem be... A Polgári Szalon eseménye volt (itt Makón) azt se tudtam, mi fán terem ez a P. Sz. de 19-én este 18-ra összejövetelt hirdetett... 5 perccel előtte olvastam a könyvtárban, a fb-on, egy távoli - ráadásul pesti - ismerősőm beirásában , hogy a Polgári Szalon Makón összejövetelt tart, aminek vendége a külügyminiszter Martonyi - holott  a külügyminiszterek Brüsszelben gyülekeznek, de lám a mi külügyminiszterünk inkább Makót részesiti előnyben - csodálkoztak is a pestiek. Gyorsan kinyomoztam hát, hol van ez a (makói) Polgári Szalon. Nem volt nehéz, a Hagymaházban, oda is értem még kezdés előtt, igaz alig fértem be, már a lépcsőkön is álltak, de az egyik rendező (sose láttam, honnan került elém? lehet, h Vásárhelyről...?...nagyon udvariasan csinált nekem helyet egy sor szélén, úgy, hogy beljebb ültetett mindenkit (mert hogy azzal szabadkoztam , h szélén szeretnék.. és minden szél már tele volt,) tele volt az egész terem is, amúgy is,  ismeretlen arcokkal (igen, valószinű Vásárhelyről is jöttek.., már közös választási körzet vagyunk...). Dehát amúgy is én  nem igen szoktam fidesz (meg egyéb  más párt)összejövetelekre se járni, de fölöttébb érdekelt, mi lehet az az esemény, ami fontosabb lehet a külügyminiszternek mint a (fölöttébb viharzó) ukrán helyzet. A szinpadon viszont sehol nem láttam Martonyit, és be is mondták, hogy brüsszeli elfoglaltsága miatt Pokorni helyettesiti, ő ott is ült a szinpadon, egy egyházi elöljáró, Lázár, és a kormányszószivő társaságában....(később kiderült, h Brüsszelben sincs Martonyi, hanem beteg, de az már más kérdés, és én ottragadtam, mozdulni se lehetett a tömegben, annyian ültek, mellettem is a lépcsőkön már.)

de hogy miért irok mégis erről az eseményről.. és miért pont most?

mert ma sajtótájékoztatón Gyulán elhangzott valami, ami már Makón is, csak itt nem volt a média képviselve jelentősen, nem is lett semmi visszhangja az elhangzottaknak, nem úgy, mint a mainak! én viszont - ha már ott voltam - jegyzetelgettem is, meg fotóztam, sőt  később videora is vettem (pár percnyi részt ), ahol nagyon hasonló dolgok (is) hangoztak el Lázár szájából... már ami ezt a bizonyos "ultimátumot" meg a "társadalmi megosztást" illeti. lásd a mai hirekben:

"jelentős mértékben megosztja a magyar társadalmat...aggodalmat kelt, és szerinte nem befolyásolja jó irányban a zsidók és a magyarok együttélését, ami több száz éven át sikeres volt a Kárpát-medencében"' meg hogy

"úgy tűnik, hogy kudarccal fenyeget az 1944-es holokauszt-emlékév megünneplése a Mazsihisz ultimátuma miatt, amely jelentős mértékben megosztja a magyar társadalmat." (MTI)

Kedvenc szintagmája lehet Lázárnak ez a "megosztott társadalom", mert más vonatkozásban, általában is emlitette, hogy nagyon megosztott a társadalom .. a bal és jobb o.) akkor még szó se volt a ("megosztó"?) zsidó szervezetekről... azaz emlitette őket korábban is, egy hozzászólás kapcsán...

de előre is kijelentem (nem szivesen) engem a hozzászólások akasztottak ki igazán, ill. a közönség reagálásai, és mintha ennek megfelelően, menet közben lett volna szigorúbb Lázár szövege is. (mintha hagyta volna magát befolyásolni általuk)

Meg kell mondjam, nem igen birom ezt a bevezető mondatot, hogy " én nem vagyok rasszista..." ilyenkor mindig rasszista szöveg következik, és két felszólaló is igy  inditotta a mondókáját. Az első azt feszegette, hogy szerinte pozitiv diszkriminácót(!) gyakorol a kormány a zsidók, cigányok, stb-k irányába, ami könnyen a jobbik malmára hajthajta vizet.

Az erre adott válaszban megértéssel, együttérzéssel beszélt Lázár arról, hogy Makó milyen súlyos veszteséget szenvedett el a zsidók 44-es deportálása miatt. MI szenvedtük el - hangsúlyozta. Mindannyiunk fájdalma ez....Ezért is tervezték a német megszállás emlékművet. Mert történelmi hamisitás lenne, ha úgy tűnhetne, hogy a németeknek nem volt köze (node ki hinné ezt?), hozzátette még, hogy nem ad ez felmentést a sajátmagunk bűne alól.-

aztán felszólalt valaki más, (valahai pedagógus), birálta az oktatáspolitikát, de főmondanivalója az volt (hogy bár persze ő se rasszista!, sőt meghallgatja a holokauszttal kapcsolatos napi(!) hireket is, (de már nagyon unhatja, úgy tűnt, mert kijelentette kerekperec, (a 70 év sokallása okán), hogy "rengeteg halottunk van nekünk is, mindenki ezek után gyászolja a saját halottait" (sic!) .

erre Pokorni reagált, előbb, mondván, hogy az 50-es 60-as években ez az egész elfojtott volt, és ennek isszuk most a levét. Mert begennyedt a seb. Nem tudta feldolgozni a társadalom a történteket. Mégse volt rá elég idő. A 40 év nem adott rá módot. (Na de azóta se!?)

Lázár hosszabban beszélt (egy részét felvettem videora, most onnan irom le, remélem teljesen szöveghűen) (a gyulai szöveg miatt ismerős lesz, mint egy előkép... node mitől lett vajon menet közben "radilkálisabb"(ott van arra is a válasz, máris):  "a történetben nyilvánvaló, hogy mindenki másra mutogat, de azt hiszem, hogy az általam elmondottak, és a hozzáfűzött, sorok közötti, félhalk kommentek(! hm) azok egy dologban egyetérthettek, hogy az a fajta ultimátum, amit a magyar kormány két hete kapott a magyarországi zsidó szervezetektől, az erősen megosztja a magyar társadalmat. (nézőtér egyik oldaláról élénk helyeslés: igyvan, igyvan , majd taps), és úgy hiszem,nagyon nagy felelősséget hárit ránk, a kormányra, hogy hogyan tudjuk megőrizni a megemlékezések méltóságát, higgadtságát, és hogyan tudjuk úgy ezt a következő egy esztendőt megszervezni  hogy abban bizonyos kérdésekben  közös nevezőre jussunk. Tehát én nem tartottam helyes dolognak, és nem tartom bölcs dolognak, hogy a kormány ultimátumot kapott. Bölcs dologonak tartom, hogy a miniszterelnök úr ezt a vitát javasolta húsvét utánra halasztani."

Püspök úr: "... emlékezünk, a hiányukat érezzük, sajnáljuk őket, és az ő halottaik a mi halottaink is, tehát megemlékezünk róluk, szeretettel, minden politikától függetlenül." (határozott taps, szinpadon is nézőtéren is!)

(ez szép válasz volt, hiába, tényleg, egy igaz keresztény sose lehet antiszemita)...

Nos, most meg Gyulán  az  "ultimátum" meg a "megosztás" erősödött fel újra , s hogy annak az okai a zsidók, (pedig,  hát ők csak párbeszédet szeretnének! - lehet, h ügyetlenül?)sőt felsejlett, hogy miattuk félő, hogy kudarcba fullad az emlékév... persze a Mazsihisz  ezt nem fogadja el (milyen tiszteletteli (sőt, sajnos elég alázatos)levelet irtak a miniszterelnöknek, aki halogatta (és halogatja a z érdemi ) választ és most a többit is...) és úgy érzi, a társadalommal semmi konfliktus (bárcsak úgy lenne, csak azok a félhalk kommentek, meg tapsok, meg hangos és provokativ hozzászólások nem ezt erősitik!)

Miért nem lehet már békesség... miért nem lehet megbeszélni a felmerülő és igen fontos kérdéseket... és (jaj nem is folytatom) (belefáradtam, én már 71 múltam! és az az alig másfél éves kisgyerek, akit deportáltak s csodával határos módon, hősies anyjával együtt megmenekült, de apja nem...- most nagyon elszomorodott bennem, pedig amúgy "vidám és jó volt"...) és szeretné, ha épp most ugyanannyi idős kisunokája megértésben, békességben, szeretetben  nőhetne föl... ahogy ő is csupa szeretet. ne kelljen csalódnia...

febr. 25-

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr958328658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2014.02.27. 21:56:21

nekem Pokorni válasza elfogadhatónak tűnik, ez az utóbbi 25 év kevés volt ahhoz, hogy szembenézzünk a múltunkkal. szerintem azért, mert sok érintett még él.

62853 2014.02.27. 22:39:10

2. Hmmmm Nagy igazság. Ami nagyon fájó, hogy mi nem is akarunk a múltunkkal szembenézni. Konrád Györgynek volt egy igen találó mondata a múltról és a múltat idézőigazságról. A németek szinte mindig, minden alkalommal megemlékeznek a saját múltjukról, a sötést időszakot sem hagyva ki, amelyről őszintén, a felelősséget nem másra testálva beszélnek és emlékeznek.

60145 2014.02.28. 05:55:31

Értem én azokat is, akik sokallják a napi holokauszt híreket, de mégiscsak a kormány keverte azt az elegyet, amelyet sem az áldozatok és utódaik, sem a velük együtt érző és a nemzeti becsületre érzékeny magyar közvélemény nem tud elfogadni. Hazugságból sosem lesz megbékélés!

kitörés 2014.02.28. 06:25:30

Hazugság, hazugság és álságosság és megint a zsidókra fogják hogy még a holocaustra való emlékezés is miattuk van és lelkiismereti kérdéssé teszik. A négyeske írja, hogy érti azokat "akik sokallják a napi holokauszt híreket." A kitörés meneteket nem sokallják? Az is van minden évben masiroznak Sztálingrád évfordulóján, megragadnak minden alkalmat hogy évfordulók leple alatt terjesszék nézeteiket, majd felemlegetik hogy mennyire unják a holocaustot. Kitüntetik azt az együttest amelyik antiszemita irredenta és aláfestőül szolgál minden náci megnyilvánulásnak! Aliz ne higgy a szépen csomagolt szavaknak, másodszor nem lenne szerencséd ha rajtuk múlana, meg az olyanokon aki ide is meg oda is kommentálnak! http://www.youtube.com/watch?v=mPU6L41sm1w

235117 2014.02.28. 06:29:23

Jó hogy leírtad, csak erősítetted bennem azt az észrevételt, hogy ez az ország vezetésére és működtetésére alkalmatlan kormány ebben a négy évében nem tett mást, mint a saját maga által folyamatosan gyártott katyvaszból igyekezett kimászni mindannyiunk hátára állva. Arról nem is beszélve, hogy állandóan hoz fel a pincéből rejtélyes, szellemekkel teli palackokat, amikből húzgálja ki a dugókat, majd a vállát rángatva vigyorogva elsétál. +++*****

freewolf 2014.02.28. 06:51:56

Érdekes megközelítés! Amikor pénz és együttérzés kell, akkor magyarok. Amikor megmondják, hogy a nemzet pénzéből hogyan emlékezhetünk és milyen emlékmûvet szabad állítanunk, akkor zsidók. Ha kell a pénzünk, akkor ne tegyenek útonmátumot, el tudjuk másra is költeni azt, lenne helye. Nekünk semmi közünk a holokauszthoz, nem is éltünk akkor. Undorító, hogy kollektíven nyilvánítanak bűnösenk olyasmiért, amihez közünk nem volt. Ja és ha magyarok, ezen logika mentén ők is a bűnösök közé tartoznak .

235117 2014.02.28. 09:24:35

7. freewolt Ugyan számtalanszor megfogadtam, hogy el se olvaslak. Betelt a pohár, töröltelek a memóriámból. Gennyes volt a szöveged számomra, de az utolsó ritka aljas mondatod betette a kaput.

60145 2014.02.28. 09:39:20

8. corvin : Megértelek.

freewolf 2014.02.28. 10:56:46

Konkrétan teszek rá, honnan töröltél. Ami a ritka aljasságot illeti, az a fenn megfogalmazott probléma. Mikor bennünket kell moslékzabálózni, az ugye építő kritika. Mikor szeretném tudni, hogy ki honnan zsidó, ha már mint zsidó akar beleszólni az állami pénzébő tartott megemlékezésbe, akkor aljas vagyok, mert úgy tűnik, akkor magyar, ha épp neki ugy tetszik. Írni, válaszolni persze nem tudtok, csak hörögve átkozódni. Szép demokratáktól az ilyen kirekesztő.

13282 2014.02.28. 10:58:39

egy (technikai) kérdés: hogy lehetne megoldani hogy csak bejelentkezettek szólhassanak hozzá?

13282 2014.02.28. 11:09:25

sajnos kimaradt a szövegből (pedig be akartam irni csak a tudósitás jellegbe nem fért bele, de szeretném hangsúlyozni: a Magyarországon élő (itt született, felmenői is...)... zsidó is magyar: zsidó MAGYAR! VAGY AKÁR MAGYAR ZSIDÓ - MINDEGY, de a magyar mivoltát ne vonjuk kétsége.Mert ez már maga a kirekesztés, és árokásás.. (még ha jó szándékkal is?, esetleg)...csakhogy sajnos a holokausztban (inkább használom ezt a szót: soa) idején csak zsidónak számitott , aki zsidó származású (ha csak egy nagyszülője is) még ha kikeresztelkedett is (.l. Radnóti),sőt embernek se számitott, csak zsidónak... "kit megölnek, mert maga sose ölt."

freewolf 2014.02.28. 11:18:17

Elég, ha szólsz, hogy ne kérdezzek, mert erre nincs liberálfasiszta válasz és kínos kérdés. Akkor hangulk itt húgomni benneteket.

60145 2014.02.28. 12:34:25

12. aliz2 : Nincs értelme vitatkozni. Ha nem úgy volna is, hogy anyai és tanári mivoltodból adódóan többet adtál nemzetünknek, mint amit annak szégyenei el tudnak venni, akkor sem kellene magyarázkodni. Pont most értené meg, ha eddig nem?

13282 2014.02.28. 12:58:06

14. Atlasz: köszönöm.

freewolf 2014.02.28. 13:05:13

Bizony, ritka aljasság visszaélni a jóindulattal és arcátlanul diktálni és követelni.

13118 2014.02.28. 14:29:53

szóval sok az élő még, ezért a késlekedés a szembenézés a múlttal. a németeknek volt könnyebb, legalábbis a nyugatnémeteknek, csak a hitleri időszakukkal kellett szembenézni. nekünk a rákosi és a kádár-időszakkal is. sokan emlékezhetünk, milyen megrázó élményben volt része Pokorninak, amikor szembesítették édesapja III/III-as múltjával. és milyen megrázó volna, ha napvilágot látna több, ma tiszteletben álló ember ügynökmúltja. egy valami azonban biztos: a gyilkos az holtáig gyilkos marad akkor is, ha letöltötte büntetését, ha nem. ez így van azokkal is, akik csak segédkeztek a gyilkolásban, tetteik emlékével életük végéig együtt élnek. ma újra akadnának nem is kevesen, akik készséggel vállalkoznának magyar állampolgárok megsemmisítésére, ha másképpen nem, deportálással, hivatalvesztéssel, vagyonelkobzással. ennek kivitelezéséhez számukra elegendő egy szó: zsidó. megváltozni nem fognak, gyűlöletükkel eggyé váltak.

301782 2014.02.28. 16:21:59

Kedves Alíz, "(ez szép válasz volt, hiába, tényleg, egy igaz keresztény sose lehet antiszemita)..." Igen ez nagyon lényeges megállapítás, amivel nem hinném hogy bárki vitatkozni merne. A szembenézés, -csúnya szóval leltár - halogatására nehéz mára választ, magyarázatot találni. Illetve talán mégsem annyira... Kinek az érdeke a "nem szembenézés"? Kinek az érdeke a bűnbakképzés? Melyik a könnyebb? Őszintén mondom, hogy szomorúan olvastam soraidat :(

13282 2014.02.28. 16:25:50

valika: én is tulajdonképpen, - ahogy a vége felé ki is jött belőlem -, leginkább "szomrú" vagyok ebben a nagyon összetett érzelmi konglomeratumomban...

13282 2014.02.28. 16:32:12

Konrád György: 'A gyűlölet és a közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk." http://www.mazsihisz.hu/2014/02/23/konrad-gyorgy--kutato-kezben-hamu-es-csontdarabkak-6846.html (érdemes az egészet elolvasni)

13282 2014.02.28. 18:33:10

sőt, itt hallani is lehet: "csúnya dolog szembeállítani a zsidókat és magyarokat"...: http://www.atv.hu/belfold/20140227-konrad?fb_action_ids=10152661349221562&fb_action_types=og.recommends&fb_source=feed_opengraph&action_object_map=%7B%2210152661349221562%22%3A568467573249262%7D&action_type_map=%7B%2210152661349221562%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

301782 2014.02.28. 19:19:04

19. aliz2 (szerkesztő) 2014. 02. 28. 16:25 hát igen. sok-sok megválaszolatlan kérdés, ahogy írod : "összetett érzelmi konglomeratum". A következtetés: még mindig itt tartunk. :( (köszönöm a linket)

13282 2014.03.01. 10:03:34

találtam itt egy témába idevágó bejegyzést: http://pupublogja.nolblog.hu/archives/2014/02/27/ERGER-BERGER/

13282 2014.03.01. 10:09:53

...és ezt a cikket: http://nepszava.hu/cikk/1012301-mar-megint-a-zsidok?fb_action_ids=10152302822819257&fb_action_types=og.likes

13118 2014.03.01. 10:31:17

kezd a téma elfajulni, ennek rossz vége lehet még. olvasom, mindkét oldalon már újságírókat is zárnak ki kampányrendezvényekről.

13282 2014.03.01. 10:46:26

de az nem ezzel a "témával" függ össze, vagy igen? (minden mindennel kampány idején különösen?!) -de blogirókat még nem zárnak ki...(?)

13118 2014.03.01. 11:15:40

blogírókat a nolblog szerkesztői az utóbbi években nem zártak ki, legfeljebb olyan fordulhatott elő, hogy az illető vehemensen szólt hozzá a nol.hu valamelyik cikkéhez és az emiatti kizárása okán már a nolblogot se tudja használni. megjegyzésem első mondata a fellángolt "zsidó honfitársaim" szófordulattal kapcsolatos, a második meg a jobboldali és az ellenzéki oldalhoz tartozó újságírók kitessékeléséről szól: http://nol.hu/belfold/kitiltott_ujsagirok_a_fura_kampanyban_

13282 2014.03.01. 16:44:36

no, én nem a blogok előfordulási helyére (pl a nolblogra gondoltam), hanem nagymerészen (és kicsit szarkasztikusan) azokra a helyekre ahonnan újságirókat kitiltanak... :) (pesze ez nem is olyan mulatságos:) ami pedig a "zsidó honfitársaim" szófordulatot illeti, még kevésbé is "durva"mint a" zsidó polgártárs", a magyar honfitárs mellett (azaz szembeállitva!) és ez korábban hangzott el, és magasabb helyen álló szájából... egyáltalán,eleve kirekesztő ez az újabban hangoztatott magyar és zsidó szembeállitás! miközben a zsidó is magyar! itt kezdődnek a bajok...ebben a szembeállitásban, és hogy semmit nem lehet megbeszélni csak teljesiteni elrendeléseket...s ha van ellenvélemény, vagy csak igény a párbeszédre, a megvitatásra... kész megint a bűnbakképzés...

110481 2014.03.06. 12:46:39

A "szembenézés"(emlékezés), és az egyéni felelősség az más! És ma a kettő mániákus keverése a gond. A német pénzen és ilyen-olyan dijakkal kitömött "berlini emigrációról" meg megvan a véleményem. Ugyanis szavuk nincs a holokauszt emlékmű körüli -szinte minden reggeli- közállapotokról, de azt sem kifogásolja senki, hogy a bécsi Opera mogötti emlékmű kora reggel kedvenc helye a kutyasétáltatóknak... "Szembenézni" szerintem nem szövegelésekkel kell, hanem magatartással. A cikk maga jó!

13118 2014.03.06. 15:39:13

29. zili a múltra való emlékezés és a múlttal való szembenézés is más.

13282 2014.03.07. 02:26:50

de közük van egymáshoz, nagyon is.emlékezés nélkül (ennyi dő után) semmi sincs... csakhogy az emlékezetkultúra is mintha hiánycikk volna... az emlékezés feltételezi, hogy ismerjük a tárgyát, ...és nem meghamisitjuk a múlt tényeit pl...
süti beállítások módosítása