erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

MÉG MINDIG TAVASZ NYÁR 2009

2022. április 03. - gond/ol/a

 

 

volt már olyan évünk, amikor szinte egy napig tartott a tavasz, most úgy látszik hosszabbra van tervezve, azaz máris nyárba torkollt és az is eltartott még másnapra is; legalábbis Szegeden... mondják is - hivatalosan is - hogy itt van a legtöbb napsütötte óra az országban; Szeged - napváros?

A Tisza  parton sétáltam: régi padok, régi emlékek között  ("most mérget hajt a rét, s virágzik késő őszig legelget a tehén s lassan megmérgeződik kikericsek virítnak kékek és lilák álmos szemed olyan mint itt ez a virág mint szirmuk fodra kéklő s kék akár ez ősz itt s szemedtől életem lassan megmérgeződik..." mondta nekem valaha vagy negyedszázada? egy akkori fiú ezt a Appolinaire-t ) minden ugyanaz? a pad! átfesthették... minden más...  mi ami más? a szemem is, amivel nézem?  tompább a fénye, meg 3 dioptria előtte - de a tekintet, ami a mélyéről jön, valahonnan a lélekből? , nem változhat! csak a test, csak az anyag romlik - a többi változatlan - még a folyó is, mert az, amibe (mi) nem léphetünk be kétszer - mindig megújul...., bár  leginkább ugyanaz (legfeljebb néha több benne a cián? a szennyező anyag? kevesebb a hal? s már nem olyan "szőke'"?) 

a napsütötte padokat már elfoglalták előlem, -  de megtette egy félárnyékos is...

 egy fagyizó testvérpár vagy/és barátnők(?) ültek - a Tömörkény Gimi előtt- egy testvérpárt vagy/és barátnőket ábrázoló harmonikusan ritmusos szobor mögött  (Tóth Valéria szobra lehet, hiszen minden nőalakja olyan mintha egyetlen családba tartozna, a makói könyvtár belső udvarban is van egy.) 

 



 

Szépek - de mégis csak szobrok. Nem tudnak helyet változtatni, fagyizni, beszélgetni és valószínű a szivük is (ha van egyáltalán) kőből. Mégis csak jobb embernek lenni, mégha nem is olyan szépnek mint egy szobor. ("hideg szobor vagy, meg se értenééééd.." - csak életünkben ne váljuk szobrokká!!!)

És arrébb , a csodás Széchenyi téren, a Városháza előtt pompáztak már a tulipánfák (a botanikusok szerint magnóliák?) , igaz még csak bimbósan - de már csak órák kérdése a teljesen kinyíló tombolás....A bimbó meg szebb is, mert az a remény, ha már kinyílt a virág, utána csak lehullhatnak a szirmai...) (Az aranypolgár szimbóluma jut eszembe... "rózsabimbó" - az az egy, ami maradandónak bizonyult az élet végéről visszatekintve...) Nem is beszélve a perdülő sziromról, ami -valószinű- (Radnótival, az Ikrek hava zárósoraival) kérdezve már akkor halott, s nem csak , mikor földet ér...)

De most itt is megmaradnak a virágok- bimbósan - itt, ezen a helyen garantáltan nem fognak teljesen kinyilni, se leperdülni a szirmai...:

 


 


aliz2.
 :: 2009. ápr. 3. 5:59 :: 7 komment :: Címkék: fotokidojaraskepzomuveszetmuvészetSZEGED

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr8117796231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása