erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

"...halódik"

2018. június 02. - gond/ol/a

pálistiék valamikor rég , tán 965-ben, (nem nagyon jegyzik már ezt sem)   bemutatták Ionesco A király halódik című művét az Auditórium Maximumban,láttam, még mint egyetemista ,....a jellegzetesen hórihorgas Nagy Zoli (jóval a Familia előtt, akkor még tanárképzőfőiskolás) játszta, ő volt a címszereplő, aki végig nyűglődött, szerencsétlenkedett,kapaszkodott volna az élet - már elkésve felfedezett apró szépségeibe-csúnyaságaiba - ott lent a maximum mélyében.... n. b. : "halódott".bár én sokáig tán épp a mai napig, meg voltam ütődve ezen a fura képzésű szón, méghogy "halódik"...! A"haldoklik" az igen, az a "kitaposott", "normális" szó.)

 

most ötlött belém, hogy ez a halódik mennyire is pontos szó, hogy kezdem sejteni az igazi  jelentését. Ami folyamatos és elhúzódobb, és filozofikusabb is a haldoklik egyszeri konkrétságánál. Ionesco ill. a fordítója adott esetben jól gondolták. A "halódás" eltarthat vagy két felvonásig is, esetleg még háromig is.

(és par excellence mennyivel költőibb a vulgáris és alpári "döglődik"-nél, aminek használata viszont nem is annyira ritka! - színpadtól függetlenül)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr4914019022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása