erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

IFJÚ ÖREGEK ÉS ÖREG FIATALOK 2013

2022. január 14. - gond/ol/a

 

úgy hozta a véletlen, hogy két filmet is láttam gyors egymásutánban, ami a fiatalok (véletlen épp házaspárok) és öregek (egy-egy szülő) közti kapcsolatról (ellentétességéről, feszültségéről) szólt. Egész más karakterű, jellegű, hangulatú filmek, de mégis. Az közös volt bennük, hogy nem értik egymást öregek és fiatalok... és főleg, hogy a fiatalok azt hiszik, hogy ők jobban tudják mi jó az öregnek, és helyettük akarják irányítani az életüket, mintha ők nem lennének képesek rá, közben  nem is feltétlen az ő (hanem a saját) érdekeiket nézve.

az egyik film (utólag tudtam meg a címét: Egy asszony élete... (2007), de nem a Maupassant-i, bár egy  könyv, (de kanadai)  feldolgozásából készült (és annak címe Kőangyal), tulajdonképpen egy megöregedett (és  beteg ) asszony életének visszapörgetése...  a neki szánt öregek otthona (illetve valójában  a kórház) elöli menekülésként, valóságosan is vissza a régi, fiatal élete tengerparti színhelyére, egy  rombadőlt kunyhóba...világéletében eredeti, és lázadó volt, és önálló, öregségére is makacsul, elszántan az maradt: önmaga. De mégis csak megbékélt a legvégére a sorssal, (és a fiával is)*

a másik meg egy vígjátékféle: Elsietett házasság (1968); a már elhunyt, de még mindig  bennünk is élő nagy színészeink l  Básti, Tolnay Klári főszereplésével. 

 




 

Ők egy fricskát mutattak be, a fiataloknak, arról, hogy öregember nem vén ember, hogy még a szerelem, az újrakötött házasság, a boldogság, ami várhat rájuk, s a fiatalok aggodalmaskodásait és visszatartani akarását lerázva, előttük az élet... no meg a Básti-alakította "ifjú férj" unokája előtt, aki legalább olyan szimpatikus volt (a középgenerációt átugorva), mint az öregek...(igazán "öreges" gondolkodású itt a középgeneráció, élén az ellenszenves, önző menny szerepét remekül játszó Tordai Terivel.)

 



 

...... 

Ellen Burstyn az Egy asszony élete főszereplője, és ahogy nézegettem fotóit, döbbentem rá (bár mindig ismerős volt!), hogy egy ifjabbkori nagyon emlékezetes filmélményemnek  is ő volt a főszereplője (Oscar díjas alakítással!): Aliz már nem lakik itt. (1975) " De ott még valóságosan is fiatal... ő is. (a színészek is megöregszenek, nem csak a szerepeik, és el is "költöznek", előbb-utóbb ők is,  csak szerencsére, szerencsénkre ők a filmjeiken még utána is itt marad(hat)nak...)

 

aliz2. :: 2013. jan. 13. 2:09 :: még nincsenek kommentek :: Címkék: filmkapcsolatoköregségszínészek





 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr1016813218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása