erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

A ZSIDÓK KERESZTJE 2013

2021. december 15. - gond/ol/a

 

a már karácsonyra felállított nagy, városi fenyőfa mellől hallom a szavakat, amikből kiugrik  egy - amire különösen érzékeny vagyok- : zsidó... zsidó..

 

Mi van már megint,  megyek kicsit közelebb, 3 egész fiatal, teenager, 2 fiú s egy lány tanakodva beszélnek 


 - Akkor az  a zsidók keresztje? - kérdi a lány

 - Nem. dehogy - a zsidóknak csillagjuk van. - igy oktatja az egyik fiú..

.- De akkor miért van ott az a másik fa is? -  igy a lány



 

Hát csak úgy odatették..

Nohát, esik le a tantusz, nem a karácsonyfa tetejére teendő csillagról tanakodnak, hanem a pár méterre arrébb felállított  kettős kereszten.

Tegnap (vasárnap) este a második adventi gyertyát gyújtotta meg a város lakossága, az ifjúsági klubvezető kis üdvözletével, a református pap szónoklatával, és  egy középiskolás baráti kör karácsonyi dalaival, teával-sütivel-forralt borral... ott volt mindenki a csoportban...csak ekörül a kettős fakereszt körül páran külön ünnepeltek.... mintha valami "jobbik" feliratot is láttam volna ott...)

.....

Nem is tudom, én se, pontosan, honnan s miért a kettős kereszt...

és azt se, hogy jó-e ez a tudatlanság a zsidók (keresztjét)csillagát illetően (valóban a "zsidócsillag" sokszor keresztjüknek -keresztünknek bizonyult) ---

Azt hiszem lehetne tanítani valami általános vallástörténetet is...az iskolákban.

De mégis csak inkább örülök, hogy van egy új nemzedék, akik már nem tudják mi fán terem a zsidók "keresztje".... akiknek a hatágú sárga csillag nem a megbélyegzésé... persze, honnan is tudnák, nincs már a városban neológ zsidó templom, kupolája tetején a "zsidók csillagával"... eget s földet összekötendő... és zsidó is alig, és ezek a gyerekek , sőt a szüleik, nagyszüleik se igen emlékezhetnek azokra az időkre, amikor a csillagukkal megbélyegezték és halálba küldték a zsidókat

 

 

 

abból a megmaradt néhányból is az az egy is csak hallgat... mit is tehetne mást

nem világosítja fel őket

persze 

és hogy  mit jelent a kettős kereszt és annak a csoportnak, akik felállitották, különünneplése, effelől ő se tudna felvilágositást adni... 

.......



de utána néz a googleon

.

(a Wikipédiban ezt találtam, nem keveset: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kett%C5%91s_kereszt_(heraldika)

a magyar cimer elemeként: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91vita:A_magyar_c%C3%ADmer_%C3%B6sszefoglalt_jelent%C3%A9se )

 ezt meg egész véletlenül épp most olvasom - Konrád Györgynél

'A zsidó, aki nem vallásos, nem tud héberül, és nem Izraelben él, kicsoda, micsoda?  " meg ezt: 

Buta időkben az emberek rémképeket festenek egymásról, elfogadják a dicsőítő önképet magukról, és a személyes fölé emelik a nemzeti absztrakciót." )



most buta időket élünk?

Most is?





A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr9116784476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása