erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

VALLÁS ÉS SPIRITUALIZMUS 2009

2021. december 18. - gond/ol/a

 

 

Nagyon érdekes fejezetet olvastam Stanislav Grof  transzperszonális pszichológus könyvében Spiritualitás és vallás címen.

 És  pont ezekről a dolgokról beszéltünk épp a napokban...

Csak én nem tudtam ilyen remekül elmondani a lényegét, hogy miért is vonzódok a zsidóságon belül is a kabbalához,  - és nem a tételes dogmáihoz... mert az előző a misztikus irányzat, ami a megélt élményekkel vág egybe. És miért látom egységesen a különböző vallásokat, illetve misztikus  ágaikat, még inkább (közös) gyökereiket. Miért érzem magam azokban is otthon. (főleg a buddhizmusban, hinduizmusban, taoizmusban)

 És azt irja Stanislav Grof, hogy:

"A mély misztikus élmény  feloldja a vallás közötti határokat, míg a szervezett vallások dogmatizmusa a különbségeket hangsúlyozza, és ellentéteket, ellenségeskedést szül."

 "a valódi spiritualitás egyetemes, mindent felölel és személyes, misztikus élményen alapul, nem pedig a dogmákon vagy a vallás szent iratain."

 



aliz2.
 :: 2009. dec. 15. 23:51 :: 4 komment :: Címkék: elmelkedeselmenykabbalakonyvolvasaspszichologiaspiritualizmusvallás

 



A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr10016787328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása