erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

a király is ember, az elnök is, de mik a nők..

2015. október 26. - gond/ol/a

Most láttam a tévében A király látogatását ugyanarról a (dadogós) György királyról , akiről a szenzációs A király beszéde is szólt (bár ott inkább a beszédtanár volt főszereplő), itt meg tán inkább Roosevelt elnök, mint menet közben kiderült, a kerekesszékes, rossz lábú legendás és közkedvelt elnök. De egy barátnője(?) ,szeretője(?) narratívájában. (aki egyszer erre rá is kérdezett, egy mellőzés után, de hát mi vagyok én... )Mégse ő a főszereplő. Ebben a világban a nők statiszták. Még az elnök felesége is, aki látszólag mindennek és mindenkinek  (királyoknak, királynőknek is) fittyet hányó önálló (talán pökhendi?) személyiség. Végül is a többi nő is az, de mintha csak azért lennének, hogy ki-ki a maga külön adottságaival  maguk is kiszolgálják uraik kényét-kedvét. Hát van ilyen. Volt is és maradt is. De a fő mondanivaló mégis csak az volt inkább, hogy "embernek lenni jó", ha esendőnek is bizonyos szempontból; akár dadogós királynak, akár nyomorék elnöknek ha elsősorban emberek maradnak... és még tán asszonynak is  az lenni... körülöttük. Sőt még filmnézőnek is. Mert jó igazi embereket látni, akik esendőségükkel együtt tiszteletreméltóak. (mégha ezt olykor titokban is kell tartaniuk) Már csak azért is mert egy-egy népet (amerikait, angolt) és jó ügyeket, képviselnek, s igy közvetve a "nőik" is.

 

 

(meg közben anyának, nagymamának is milyen jó lenni!   mert a film nézése közben hívott lányom, miután már elaltatta (máris uralkodó hajlamú s mindenki által (joggal!) imádott és körberajongott) fiacskáját, aki kiosztotta a szerepeket maga köré rendezve apját annak  anyját, és kiderülvén , hogy anyjának/lányomnak épp nem jutott szerep, s mikor ő szomorkásan  rákérdezett, hogy hát  akkor ő micsinájjon...  csak annyit mondott neki, hogy "anya, te csak szerkessz!" (hm)

 

(én meg - erre ma utasított telefonon: mama, te küzdd le az oroszlánt!:) -

 

(2015. október 25.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr778329226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág elvtárs s.k. 2015.10.27. 09:23:37

Valóban, a nem régen (ebben az évezredben) elhunyt anyakirálynő, V. György felesége, Elizabeth Bowes-Lyon "A kirány beszéde" és más filmekben igen szépen van ábrázolva, "A király látogatása"-ban egy kicsit házsártos....még kutyát sem akar enni.....forró kutyát sem..... ...és mint tudjuk, aki a kutyát nem becsüli, az oroszlánt nem érdemli.....

301782 2015.10.27. 09:45:33

Egy uralkodói, királyi közegben mindenki a király statisztája. Családi körben a kis trónörökös (akár lány is lehet) körül ugyanez a felállás, nagyon sok helyen. Talán azt mondanom, feladataink szerint váltunk statisztaszerepet, ha statiszták vagyunk. Van olyan, hogy a motiváció ugyanaz marad. De nem mindig.

13282 2015.10.27. 11:16:52

[Valika](#3791807) ebben a filmben leginkább az elnök NŐI udvartartásáról volt szó! "ha statiszták vagyunk"... ezt hogy érted? eleve elrendelt(en nem szabadna!) Az ember legalább a saját életének legyen mindig a főszereplője!(vagy lwegalább majdnem mindig :)

301782 2015.10.27. 11:23:59

ha statiszták vagyunk. Ha ez a feladatunk. Nem biztos, hogy eleve elrendeléssel., Ha ezt választjuk. A választási lehetőségek figyelembevételével. Így értem. Lehet nézőpont kérdése, hogy milyen szemszögből, kinek számít tevékenységünk statiszta szerepnek és esetleg magunknak főszerep a vállalt feladat.

13282 2015.10.27. 12:31:31

épp ez az, hogy egy nő (még mindig) könnyebben választja ezt, de a társadalmi szokások nagyon is benne vannak ebben a választásban, még mindig (és nem csak királyi és elnöki környezetben...sőt azért vannak eltérések és kitörések is, pl Clinton v. elnök felesége, most elnökjelölt!? ;) R. felesége is kitört... de lám most is ugy beszélünk róluk mint valakik feleségei...) ha meg egy nő a tulajdonképpeni statisztaságát képes főszerepnek látni -még szomorúbb :( (az adott filmben a "főstatisztáról" kiderült, menet közben , hogy nem is az...:( csak egy a sok közül. de mintha boldogan beletörődött volna, mégha eleinte , a felismer(tet)ésnél berzenkedett is ellene) Nézd meg a filmet! Ugye nem láttad? lehet, hogy akkor némileg módosul a véleményed(?)

301782 2015.10.27. 13:17:40

Ok, nézem :)

13282 2015.10.27. 13:52:47

remélem, nem hiába raboltatom az idődet! :) kiváncsi vagyok, mit szólsz.... (nekem elég vegyes a számize...)

301782 2015.10.27. 15:32:48

Bill Murray nevét meglátva sejtettem, hogy egy érzékeny filmet fogok látni. Női szemszögből. Ha Daisyt nevezted főstatisztának, róla annyit, a férfi-nő kapcsolatról alkotott fogalmainak ártatlansága azon a bizonyos éjszakán veszett el. Többet kellett elviselnie, mint amit valaha is el tudott képzelni. A női statiszta szerep egyértelművé vált számára. Pontosabban véletlenül egyértelművé tették számára. A többi csaj rutinos hódoló és statiszta volt, jól elvoltak ebben a szerepben. Daisy eleinte - saját elképzelései szerint - még valamelyest jól érezte magát, alkalmazkodott, helyezkedett. Helyzetét felismerve kellett döntenie. Mondjuk nekem nem volt kihagyható, hogy a férfi, aki mellett statisztát alakított, egy elnök volt. Lehet, hogy rendező szerint ez a tény nem túl jelentős, ám szerintem a hatalom nagyban megkönnyítette a krapek helyzetét. Daisy számára barátság és szerelem - a hatalom árnyékában - saját korábbi elképzeléseihez képest átértékelődött. Gondolom én. A film nem volt rossz, Murray nagy kedvencem éppen nagy-nagy érzékenysége miatt. Női, érzelmi témájú filmekben nagyágyú.

301782 2015.10.27. 15:47:05

Ha ajánlhatok egy másik remek filmet, amiben Bill Murray domborít fergetegesen: Elveszett jelentés különös barátság fiatal nő, idősebb férfi között...de nem ez a lényeg. Nem mondom el :) http://www.port.hu/elveszett_jelentes_lost_in_translation/pls/fi/films.film_page?i_film_id=59963&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_where=2&i_topic_id=2

13282 2015.10.27. 18:00:23

épp kérni akartam, hogy ajánlj...de hát ez az egyik kedvenc filmem! :) a film harmadánál jöttem rá, hogy az elnököt ugyanaz a szinész alakitja..:) ,n mit amott a főhőst...(kapott is ezért egy plusz pontot) (én meg egy minuszt az arc- és immár névmemóriám romlása miatt :( ez a téma (témák) engem is mélyen érintenek, azért is zavarhatott sokminden a királyos filmben..Amúgy remek elemzést adtál! egyet is értek. Főleg abban is, hogy a főszereplőnő (statiszta hm) egy specialis alak. Szegény.De jó, hogy "nyoma" maradt.... (a feljegyzéseinek is köszönhetően)

301782 2015.10.27. 18:15:13

Az Elveszett jelentést legalább háromszor megnéztem. Lenyűgöző atmoszféra, remek játék, jó rendezés, szóval nekem a tökéleteshez közelítő alkotás volt. Daisy figurája szép feladat lehetett a színésznőnek. Nem egy rajongó csajt, nem egy egyszerű barátot kellett megformálnia, hanem egy lelki társat, egy barátot, speciális körülmények között. Jól csinálta. :) Bill Murray, meg hát...igen. Ő mindig jó. Legalábbis én rossz alakítására nem emlékezem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak jó filmben szerepelt, dehogy. Legutóbbi filmjét megnézve egy ilyen nem a legjobb filmje született. Sajnos. Nem mondanám,hogy nézhetetlen, nem hagytam ott, szóval élvezettel végignéztem, valahogy mégsem a szokott élményt hozta. Már úgy értem, a film. Elsősorban nem a színész hibája volt- szerintem - a szolidabb eredmény. Azért ha van kedved és lehetőséged megnézésre ajánlom, van jó pár nagyon jó jelenet a filmben, nem beszélve a főszereplőről :) http://www.port.hu/st._vincent/pls/w/films.film_page?i_film_id=147599

13282 2015.10.27. 18:55:45

köszönöm, hátha ez is közelebbvisz a rejtélye megfejtéséhez (:ilyen csúnya ember, hogy lehet ilyen vonzó?)

301782 2015.10.27. 21:17:35

Jó szórakozást a filmhez :) A most 65 éves Bill Murray eléggé extrém fickó, már fiatalon foglalkoztatta a sajtót (és a rendőrséget...kábítószerrel kapcsolták le), emellett vicces, szimpatikus egyénisége miatt hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. Magával ragadó egyénisége miatt széles skálán alkalmazzák a filmesek. Érzelmes, lájtos romantika, dráma, vígjáték, kalandfilm, stb..stb.. szóval jól hasznosítják kiváló képességeit és mint írtam, különleges egyéniségét. Fiatalon szerintem jóképűnek számított, sajna a drog, pia megtette a magáét, ezek fogyasztása nem múlt el nyom nélkül. Bár lehet, hogy nemcsak emiatt olyan, amilyen. Egy fiatalkori fotó róla http://i.imgur.com/5Jgac.jpg
süti beállítások módosítása