erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

a mindenség elmélete?

2015. február 22. - gond/ol/a

A mindenség elmélete c. film rajtam kivül egy embert érdekelt városunk újjászervezett mozijában...(Úgy hallottam, a Szürke 50 árnyalata 150-t is...hm)

 

Abban sem vagyok biztos, hogy azt az egy (másik) embert is mögöttem a "mindenség" érdekelte, mint inkább a permanens rágcsálás. A doboznyi pattogatott kukorica elfogyasztása után előkerültek újabb s csak csörömpöléssel elővarázsolható csámcsogni - és engem bosszantanivalók, talán csak az utolsó 10 perc volt háttérzajmentes. Persze el is ülhettem volna valamelyik, távolabbi üres helyre... na mindegy már... Vagy az is lehet, hogy a film nem tudott lekötni igazán engem se. És valójában A Mindenség elmélete mintha magát a filmet se érdekelte volna annyira....! mint engem? nomeg a fizikus főhőst, akinek az életéből ebben az életrajzinak szánt filmben inkább csak a betegségét láthattuk, külső megnyilvánulásaiban,  és a(z első) feleségével való ismeretségének alakulását... azt is másik fél szemszögéből...(hiszen az ő regénye volt a film szövegalapja). Nem mondom,  hogy megbántam, hogy megnéztem a filmet, de azt hiszem, az "idő rövid történetét" nekem nagyobb élmény volt olvasni, mint nézni ezt az illusztrativ filmet. Bár a két szinész nagyszerű volt! Csak - megint ide kell kilyukadnom - S. H- nak a betegsége ellenére(!) létrehozott életműve kissé kimaradt belőle... Bár.. lehet, sőt biztos, egy filmnek nem is ez a célja. De akkor miért ez a cim? (Jelzem, az alapregény cime nem ez !)

 

Volt ugyan egy kérdés a filmben: egy előadáson valaki megkérdezte, hogyha nem hisz a fizikus Istenben, akkor van-e legalább valami filozófiai kapaszkodója... Hosszú szünet után válaszolt (közben egy képzeletbeli - de valóságosnak tűnő!- képsort láthattunk arról, mint csodát, ha megtörtént volna valóban, hogy feláll a kereskesszékéből , lemegy a lépcsőn és felveszi azt a korábban leejtett piros tollat, ami annyira zavarta és udvariasan átnyújtja a hölgynek aki leejtette...)- de ez a valóságban nyilván  nem történhet(ett) meg a mozgásképtelen tudóssal... és a válaszára most, itt nem is emlékszem, De az élet reményére, hogy amig élünk minden megtörténhet, igen, ezt sugallta .... És a film vége felé ki is mondódott... Amig van élet,  van remény  .

 

 

És az is, izgalmasan, hogy ha csak a kvantumok léteznének, akkor ebbe beleférne Isten - az ő elméletébe is (valami ilyesmit mondott, magyarázott a felesége-tolmácsa: Ha minden kvantum, Isten él...de a tárgyi, a nagy tételek világában nem... (?) Anyukám - aki sokszor mondogatta,  hogy de jó azoknak, akik tudnak hinni,de maga is kereshette Istent, s eközben..., élete vége felé, egyszer, váratlanul megkérdezte, mik is azok az atomok...?  Atomok... Ott kereshette, a láthatatlan világban... De tudta, hogy ott kell!! S hogy kell.

 

Nos, a látható világon túl a túlnyomó részt láthatatlan, üres tér, ami nem is üres, hanem meghatározó... tulajdonképpen minden rezgés, s a figyelem , a(z isteni?) tudat emeli ki... teszi "láthatóvÁ", "anyagivá"....ez lehet a teremtés szava is, a "legyen"...? (morfondirozok, de sajnos! nem vagyok  fizikus, a fizikával volt leginkább gondom a gimiben, de tudom, hogy ott a megoldás, az u. n. "fizikai idealizmusban",  Aminek eredményeiről,(hogy nehogy "tévútra" vigyenek?, bedőlve nekik), a hatvanas években a bölcsészkaron megkaptuk az ellentanitást...Nem is értettem , miért kezdenek bölcsésztanáraink, sorra - az épp esedékes irodalmi tananyagtól függetlenül - fizikáról beszélni?!! hát biztos felsőbb utasitásra. Jelzem, akkor volt egyetemista S. K. is - egyidősek vagyunk.... Ateistának vallja magát, de mintha... már nem is annyira....

 

Három szép  gyerekük szaladgálását látva a film végén, hangzik el , a "teremtés" szó.... mintegy happy endként. (hogy is mondta a mi József Attilánk is?: "Mert mi teremtünk szép, okos lányt,/s bátor, értelmes fiút, (ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút)..... s tán a folytatás is, tetszhetne S. H.-nak?:

...és ha csak pislog már a Nap,
sarjaink bízóan csacsogva
jó gépen tovább szállanak
a művelhető csillagokba."


 

vagy tán ez a haiku is, idekivánkozik, de egy nagyon szomorú apropoval...

 

AXIÓMA

Akiben Isten

hisz: teljesen mindegy, hogy

hisz-e Istenben.

(F.Á.)

 

F.Á. a mélyenszántó (haiku)sorok alkotója   most húnyt el...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr298328876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337230 2015.02.22. 13:56:38

Szar film. Alig bírtam végignézni.

13118 2015.02.22. 17:27:36

amíg van élet, van remény - mondja S. H. demagógiának tűnik, pedig nem.

13282 2015.02.22. 19:13:04

hát igen, gyanúsan közhelyes a megfogalmazás, de mint általában - a közhelyek - igazak, és az ő esetében az ő élete - amit már az orvosok helytelen jóslatát többszörösen megcáfolva - éli, és nem is akrmilyen eredménnyel!!! - maga az a tény, hogy an élete - magát a reményt igazolja, hitelesiti. Visszafelé érvelve is., a gyakorlatban.

13282 2015.02.23. 10:12:09

megérdemelten megkapta az Oscart a férfi főszereplő :)

301782 2015.02.23. 12:46:50

Nem láttam még a filmet, őszintén szólva a főszereplő személyében valószínűleg jogos az elismerés (no és a sminkesek, az operatőrről nem is szólva). A fiatal brit színészt először a Katedrális c. tévés filmsorozatban láttam. Tetszett, különleges külsejű, egyéni karakter. Modellként is ismert.

13282 2015.02.23. 16:27:01

szerintem nem annyra sminkes érdem.... jól is játszott!!! (belülről) Én még nem láttam másban, csak egy interjúban hallottam-láttam, nagyon szimpatikus volt!

301782 2015.02.25. 11:42:05

szia :) elhiszem, hogy jól játszott :)

13282 2015.02.25. 11:57:57

akkor jó! :)

301782 2015.02.25. 12:18:37

Fodor Ákos nyugodjék békében...

13282 2015.02.25. 12:39:15

Engem nyugtalanit ez a sok alkotó halàl. Minden halàl. De őt is még olvastam volna. Csakhogy màr sose ir újat.
süti beállítások módosítása