erről-arról-amarról még

erről-arról-amarról még

11 dédanyám Realina Wahl (és anyja)

2023. június 23. - gond/ol/a

 te

 

 

 

Ladányi Ida
édesanyád

 

 

Löwinger Mária (Bárány)
édesanyja

 

 

Bárány Irén (Ungár)
anyja

 

 

Ungár Mária (Vissza)
édesanyja

 

 

Eliézer Bak József rabbi
apja

 

 

Zvi Hirsch Bak rabbi
az apja

 

 

Jakob ben Moses Bak
apja

 

 

Mózes ben Jacob Bak
az apja

 

 

Jacob ben Joseph Bak
az apja

 

 

Freidl Mechokek
az anyja

 

 

Israel Zvi Wahl
az apja

 

 

Zvi Wahl rabbi,
az apja    

 

Realina Wahl, [Maharal dau. #9]
az anyja

 

 

 

REALINA WAHL

MAHARAL LÁNYA

született 1558 Praga

meghal 1639 Prága

Josehov:

 

 


 

Realina, Maharal 7. számú lánya, feleségül vette Chaim Wahl prágai rabbi, 1558-ban született Prágában.

 

 
 
 
Realina anyja )Maharal felesége)
 

 

PEREL LOEW (SCHMELKES-REICH), [MAHARAL FELESÉGE] 

 

SZÜLETETT 1528 KÖRÜL



 
 
meghalt 1610 május 5
régi zsidó temető Jesofov
 
 


 

Nem Schmelkes lánya, a legutóbbi ösztöndíjak szerint. A. Putik és D. Polakovic (2009) „Judah Loew ben Bezalel, Called Maharal * A tanulmány az ő genealógiájáról és életrajzáról”, P. Demetz (szerk.) Path of Life. Judah Loew ben Bezalel rabbi kb. 1525*1609, Academia, Prága, pp29-83.

Egyet nem értés a születési évről - 1516 vs. 1528 (Judith Nathan adatai szerint).

A Maharal feleségével, Pearl-lel kötött házasságát a Loew család krónikása, Meir Perles vette körül romantikával. A menyasszony apja, egy jól ismert prágai kereskedő, nem sokkal azután, hogy a párt eljegyezték, megfordult az üzletben. Így nem tudta teljesíteni a fiatal pár javára kötött pénzügyi feltételeket, ahogyan azt kikötötték. Ekkor felajánlotta, hogy felmondja az eljegyzést. A Maharalt azonban nem érdekelte a pénzügyi rendezés, és kitartott Pearl iránti szerelme mellett. Az esküvő sokáig késett, miközben a menyasszony egy pékségben telepedett le, hogy segítsen eltartani a családot. A házasságra végül 1544-ben került sor. Ugyanazon krónikás szerint a menyasszony és a vőlegény ekkor 32, illetve 28 éves volt.

Házasságuk nagyon boldog volt, hét gyermekük, hat lányuk és egy fiúgyermekük volt. Mind a hat lánya prominens prágai családokba ment férjhez. Fia, Bezalel rabbi lett a németországi Kölnben, ahol egy rabbinikus akadémiát vezetett. A Maharalt mélyen elszomorította, amikor fia 1600-ban korai halált halt. A Maharal nyilvános karrierje Közép- és Kelet-Európa számos pontjára vitte, de szíve mindig Prágában volt, felesége családjának és saját gyermekeinek otthonában.


Egy másik változat szerint Pearl a wormsi Yitzchak Klober rabbi lánya volt?


Maharal egyik életrajza - ויקיגניה - azt állítja, hogy a Maharal kétszer házasodott meg. Első felesége Ábrahám Haiut rabbi lánya volt, Lea és Feigele pedig ennek a házasságnak a lányai voltak.

Geni profilja: Lánya, Avraham Chayot

A legtöbb Maharal életrajzi változata nem említi az első házasságot, és Pearl-t Maharal összes gyermekének anyjaként nevezték meg, beleértve Leát és Feigele-t (lásd alább).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkimondani.blog.hu/api/trackback/id/tr1218151846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása